A napégés

A napégés

A napfény hatására kialakuló leggyakoribb fénykárosodás a leégés. Sajnos ma már az ózonréteg károsodása miatt olyan ártalmas UV sugarak is eljutnak Földünkre, melyek korábban nem. A napégés tünetei a napozás után általában 1-3 órával jelentkeznek, és nagyban függenek attól, mennyi időt tartózkodtunk a napon, milyen erősségű napfény érte bőrünket, illetve milyen bőrtípusba tartozunk.

A bőrtípusok meghatározására jelenleg a Fitzpatrick -féle beosztást alkalmazzák. Ennek alapján gyorsan megállapítható az egyén napfény behatásra kifejtett várható reakciója.

Ez az osztályozás 6 -féle bőrtípust különböztet meg, a bőr reakcióját 30 perc déli napfényben vizsgálja, nyár elején, amikor még nap nem érte a bőrfelületet.

Bőrtípusok:

1. Mindig leég, soha nem barnul le. Kelta típusú embereknél gyakori.

Jellemző a nagyon fehér, szeplős bőr, vörös haj, világoskék vagy zöld szem.

2. Mindig leég, néha kissé lebarnul.

Jellemző a világos bőr, szőke haj, világos szem.

3. Néha leég, mindig lebarnul.

Jellemző a közepesen világos bőr, közép-szőke, barna haj.

4. Ritkán ég le, mindig lebarnul

Jellemző a sötét bőr, sötétbarna, fekete haj

5. Igen ritkán ég le,erősen lebarnul.

Sötét bőrű egyének (sötétebb rasszok, kreol bőrű, mediterrán típus, stb.)

6. Szinte soha nem ég le, erősen lebarnul. Fekete bőrűek.

A napégés tünetei lehetnek enyhébbek, pl. bőrpír, de a nap okozta bőrgyulladást súlyosabb esetben  kísérheti hólyagképződés és duzzanat, hőemelkedés, láz, rossz közérzet, hasmenés, gyengeség is. A bőrgyulladás tünetei általában a második napon a legerősebbek, legszembetűnőbbek, ekkor következik ugyanis be a hólyagképződés, mely néhány nap múlva elmúlik, a sérült bőr lehámlik.

A bőr védelmi mechanizmusa a sorozatos napégések következtében jelentősen gyengül, a napfény okozta bőrkárosodások tüneteként pigmentfoltok, elszarusodott területek, rosszindulatú daganatok jelenhetnek meg. A gyakran visszafordíthatatlan bőrkárosodások elkerülése érdekében érdemes betartani a napozás szabályait. Napozási céllal ne tartózkodjunk a napon, ha mégis hosszabb időt kell a napon töltenünk, pl. valamilyen kerti munkát végzünk tevékenységünket inkább a kora reggeli, késő délutáni órákra időzítsük, és soha ne feledkezzünk meg a bőrtípusunknak megfelelő fényvédelemről.