A kártékony gyümölcs - Fruktózérzékenység

A kártékony gyümölcs - Fruktózérzékenység

Az egészséges táplálkozás egyik legfinomabb és egyben a legfontosabb eleme a friss gyümölcs, amelyet szinte bűntudat nélkül fogyaszthatunk nagy mennyiségben, hiszen nem hizlal - legalábbis túlságosan nem. Az édességéért felelős fruktóz azonban kellemetlenségeket, súlyos esetben betegségeket is okozhat, melyekről dr. Balaicza Erika belgyógyászt kérdeztük.

A friss gyümölcs, különösen a nyári időszakban nem csak finom, de különösen egészséges is. A zöldségekkel együtt ez az a táplálékcsoport, amelynek fogyasztását nem szükséges korlátozni – annyit ehetünk belőlük, amennyit akarunk (kivéve a csonthéjasokból). Nagy százalékuk víz (75-95%), fehérjetartalmuk 0,1-1,5 százalék, zsírtartalmuk elhanyagolható, szénhidráttartalmuk (glukóz, fruktóz, répacukor, élelmi rostok) 2-25 százalék közott mozog. Gyümölcse válogatja, melyikben mennyi található. Olyan élelmiszerekről beszélünk, amelyeket kár nem fogyasztani, mégis vannak olyan esetek, amelyben kerülni kell ezeket.

A fruktóz okozta betegségek tünetei

  • puffadás
  • hasfájás, hasgörcs
  • fokozott, hangos bélmozgás
  • hasmenés
  • fáradtság
  • fejfájás
  • koncentrációzavar
  • izomgörcs
  • vérszegénység

Fruktóz malabszorpció - felszívódási zavar

A gyümölcsök a gyümölcscukornak, azaz a fruktóznak köszönhetik édes ízüket. A fruktóz a vékonybélből szívódik fel a véráramba, ezt a folyamatot a GLUT5 fehérje biztosítja Ha a felszívódás nem tökéletes, a fruktóz a vastagbélbe kerül, ahol a baktériumok puffadást okozó gázokat (hidrogén, metán, széndioxid), illetve hígabb székletet képeznek belőle. Diétával, illetve xilóz-izomeráz enzim szedésével kezelhető, amely a fruktózt glükózzá alakítja, amelynek felszívódásához nem szükséges ez a fehérje, így a glükóz könnyen felszívódik a vékonybélből.

A kártékony gyümölcs - Fruktózérzékenység

Fruktózintolerancia

Felszívódási zavart többféle betegség okozhat, ilyen például a kezeletlen fruktózintolerancia.
A gyümölcscukrot, azaz a fruktózt a szervezet a bélből való felszívódás után a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim segítségével alakítja szőlőcukorrá, azaz glükózzá. Akkor beszélünk fruktózintoleranciáról, ha ez az enzim hiányzik, a fruktóz nem tud glükózzá alakulni, a vércukorszint leesik, miközben a hibás anyagcsere miatt toxikus anyagok szabadulnak fel, amelyek károsítják a májat. A betegség genetikailag örökölhető, kezelése a fruktóztartalmú ételek és italok fogyasztásának csökkentése, súlyos esetben elhagyása.

Fruktózallergia

A fruktózallergia nem függ az elfogyasztott gyümölcs mennyiségétől – bármennyit eszik belőle a beteg, tapasztalja a tüneteket, hiszen már kis adag allergén is hisztamin-kilökődést okoz, amely kellemetlen tünetekhez, súlyos esetben életveszélyes állapothoz is vezethet. A panaszok hasonlósága miatt sokszor vérvizsgálatra van szükség a pontos diagnózishoz, amennyiben antitesteket találnak a vérben, allergiáról, és nem intoleranciáról van szó.

Soha többet nem ehetek gyümölcsöt?

Minden esetben a szakorvos (belgyógyász, gasztroenterológus) feladata megállapítani, pontosan milyen betegségről van szó, a kezelést is ez alapján kell meghatározni. Az intoleranciával küzdő beteg általában komoly, elhúzódó tünetekkel érkezik a gasztroenterológushoz vagy belgyógyászhoz, allergiával kezelik, esetleg már felszívódási zavarai is vannak. Amennyiben valamilyen intolerancia gyanúja merül fel, hidrogén kilégzéses vizsgálatot, vér- és székletminta-elemzést rendel az orvos.

- Ha igazoljuk az ételérzékenységet, szigorú féléves diétát kezdünk: négy hét eliminációs diéta, majd béltisztítás  mondta dr. Balaicza Erika, belgyógyász főorvos. Visszaállítjuk az egészséges bélflórát, rendezzük a bélfal integritását, ha lehet meggyógyítjuk a bélnyálkahártyát, amely a folyamatos provokálás miatt sokkal áteresztőbb lehet. Tehermentesítjük és regeneráljuk a májat, gyógynövényeket, gyógyvizeket (pl. Salvus), aminosavakat, kombinált enzimeket adunk tabletta formájában, orvosi felügyelet mellett csökkentjük a gyógyszerek szedését. Probiotikumot, magnéziumot, B6- és C-vitamint, cinket, szelént rendelünk és átállítjuk az étkezést, kiiktatjuk a problémát okozó hatóanyagot, például a fruktózt . Ez egy hosszú folyamat, talán 4-5 hónapig nem is tapasztalható javulás, de nem szabad feladni. Ha sikerül helyreállítani a bélrendszer normális működését és beálljuk a megfelelő diétát (amely egyénenként változik), az érzékenyek is panaszmentes életet élhetnek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek