A fesztiválokon terjednek a nemi betegségek?

A fesztiválokon terjednek a nemi betegségek?

A szexuális úton terjedő fertőzésekkel (STD) kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése kiemelten fontos lenne, hiszen az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint hazánkban a nemi betegek száma aggasztóan növekszik.

Különösen a fiatal, szexuálisan legaktívabb korosztályban volna egyre sürgetőbb olyan felvilágosító, megelőzésre fókuszáló lakossági kampányok elindítása, melyek a fiatalok által látogatott szórakozóhelyekre, fesztiválokra, oktatási intézményekbe kitelepülve nyújtanak szakmailag hiteles és pontos információkat. Egy nemigyógyászokból álló orvos csoport 3 éve ezért indította el a STOP STD!

A fesztiválokon terjednek a nemi betegségek?

Felelős szex kampányt, mellyel számos hazai fesztiválra (VOLT, Balaton Sound, Művészetek Völgye, EFFOTT, Belfeszt) vitték el a kampány 7 üzenetét:

 

1. Használj mindig óvszert a szexuális érintkezés minden formájához!

2. Járj rendszeresen STD szűrésre, és partneredet is beszéld rá erre!

3. Csak kölcsönösen monogám kapcsolatban, STD szűrés után hagyd el az óvszert!

4. Légy felkészült, gondolkodj előre: ha sejted, hogy a buliban vagy randin szexuális érintkezésre van kilátás, sose indulj el óvszer nélkül!

5. Légy korrekt és őszinte partnereddel, ami a felelős szex alapja!

6. Alkohol hatása alatt rossz döntéseket hozhatsz, ezért ha nem vagy önmagad, kerüld az alkalmi kapcsolatokat!

7. Tanulj meg nemet mondani – jogod van megválasztani, kivel kerülsz intim helyzetbe!

 

A szakemberek által létrehozott és folyamatosan frissülő tematikus lakossági weboldal, a www.std.hu a nemi érintkezéssel közvetített fertőzésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat adja közre, a fiatalok számára érthetően megfogalmazva. A szexuális úton terjedő fertőzések és betegségek bárkit érinthetnek, aki szexuális életet él.

 

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ, a CDC (Center for Disease Control) adatai szerint 25 éves korára minden második szexuálisan aktív személy megkap valamilyen nemi érintkezéssel közvetített fertőzést. Ezek a fertőzések megelőzhetőek, időben felfedezve kezelhetőek, de kezeletlenül súlyos betegségeket okozhatnak, gondoljunk csak a HPV okozta méhnyakrákra, a chlamydia miatt kialakuló meddőségre ,ízületi gyulladásra, kismedencei gyulladásra, vagy akár az AIDS-re.

 

„Azon túlmenően, hogy az egyes STD-fertőzések komoly egészségkárosodást okozhatnak a fertőzötteknek, erősen kihathatnak a jövőbeli gyermekvállalás lehetőségére is. Amikor a népesség fogyása miatt aggódunk, érdemes volna ezt a tényezőt is figyelembe venni.” – nyilatkozta Dr. Tisza Tímea nemigyógyász, a STOP STD! Felelős szex kampány elindítója. A mintegy 2000, a fesztiválokon kitöltött kérdőív alapján a szakemberek megállapították, hogy a fiatalok ismeretei sajnos még mindig hiányosak a témában, a szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálatát célzó STD szűrésre szinte egyáltalán nem járnak és óvszert is ritkán, akkor is elsősorban a nem kívánt terhesség megelőzésére használnak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek