A férfiak hatékonyabban izzadnak

A férfiak hatékonyabban izzadnak

A férfiak hamarabb kezdenek izzadni, mint a nők, ráadásul sokkal hatékonyabban is teszik, derül ki egy, a Experimental Physiology-ban megjelent közleményből. Japán kutatók tornagyakorlatok végzése közben vizsgálták az izzadás mértékét. Az Osaka Nemzetközi Egyetemen és a Kobe Egyetemen dolgozó tudósok négy csoportra osztották a részvevőket, az edzettséget és a nemet vették figyelembe. Egy órás biciklizés közben ellenőrizték a külső körülményeket és emelték folyamatosan a terhelést.

A férfiak izzadása sokkal hatékonyabb és intenzívebb, mint a nőké, a különbségek pedig annál kifejezettebbek, minnél nagyobb a terhelés. A legkevésbé az edzetlen nők izzadtak, ők csak nagyon melegben, vagy nagy terhelésnél tették ezt. Yoshimitsu Inoue kutató szerint "a nők nagy melegben és terhelésnél kevésbé tudják verejtékezés révén hűteni magukat".

Korábbi kísérletekből kiderült, hogy a férfiak nagyobb mennyiségben izzadnak, feltehetőleg a tesztoszteron nevű férfihormon hatására. Az izzadás segít a maghőmérséklet állandó szinten tartásában, hozzásegíti a sportolókat a hosszabb idejű erőkifejtéshez. Ez az első tanulmány, mely az izzadás nemek közti különségeit vizsgálja.

Az eredmények segítenek megérteni hogyan különbözik a nemek hőtűrése és terhelhetősége. A kutatók úgy gondolják, hogy miután a nők szervezetében összeségében kevesebb a folyadék, a kisebb mértékű izzadás a kiszáradást előzi meg. A férfiakat a fokozott izzadás is segíti a nagyobb hatékonyságú, kitartó munkavégzésben. A kutatócsoport tovább vizsgálja a verejtékezés és a nemi hormonok kapcsolatát. Ki szeretnének deríteni azt is, hogy mi a különbség az elpárolgó és lecsöpögő izzadság között. Az viszont már most egyértelmű, hogy a nőkre jobban oda kell figyelni nagy hőségben, a rendszeres testmozgás pedig segíti a hőséghez való alkalmazkodást is.

 

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek