9 tanács a kontaktlencse nyári viseléséhez

9 tanács a kontaktlencse nyári viseléséhez

A kontaktlencsét viselőknek különösen óvatosnak kell lenniük a vízparton. A legfontosabb szabályokról dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa beszélt.

Szaporodó kórokozók

A kontaktlencsét viselőknek tisztában kell lenniük a víz melletti higiéniával. A szélsőségesebb időjárás és az árvizek miatt ugyanis egyre több vízben fejlődő kórokozó van jelen a környezetünkben. Ezek a kórokozók, beleértve az amőbákat, parazitákat, baktériumokat és vírusokat, veszélyeztetik a szem egészségét és akár vakságig fajuló komplikációkhoz is vezethetnek.

9 tanács a kontaktlencse nyári viseléséhez

Panasz nélkül is fontos a kontroll

Az egész évben elvárható körültekintést a nyári hónapokban még komolyabban kell venni. A tisztítás és az előírt lencsecsere mellett elengedhetetlen a rendszeres szemész szakorvosi ellenőrzés, még panaszmentesség esetén is. Így korán felismerhetővé és elkerülhetővé válhatnak a gyulladások, fertőzések, és az esetlegesen súlyos következmények - hangsúlyozza dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.

A kontaktlencse-viselés 9 szabálya

  1. Ha lehet, ne kontaktlencsével menjünk a vízbe, vagy ha ez megoldhatatlan, viseljünk egynapos kontaktlencsét és úszószemüveget.
  2. Ha természetes-, vagy uszodavízzel érintkeztek, ki kell venni a lencséket és másnap újat kell felhelyezni.
  3. Az ápoló- és tárolószerek kiválasztásakor kövessük szemészorvosunk, kontaktológusunk tanácsát.
  4. Kizárólag a kontaktlencse tárolására gyártott folyadékokban tartsuk a lencsét, a csapvíz erre nem alkalmas.
  5. Mindig mossuk és szárítsuk meg alaposan a kezünket, mielőtt a szemünkhöz vagy a lencséhez nyúlunk. Adott esetben alkalmazhatunk kézfertőtlenítőt is.
  6. Ne vegyük a lencséket a szánkba, vagy ne nyálazzuk be őket, hiszen a nyál tele van baktériumokkal.
  7. A kontaktlencse kivétele után, de még a tároló folyadékba helyezése előtt tisztítsuk le a szennyeződéseket az ajánlott szerrel.
  8. Figyelni kell a tárolótok tisztántartására és rendszeres cseréjére is. Használat után a tokot tisztító folyadékkal kell átdörzsölni, majd megszárítani. A tárolószert minden használat után ki kell önteni a tokból.
  9. Az előírt hordási idő után is mindenképen újra kell cserélni a kontaktlencséket. A túlhordott lencse oxigénáteresztő képessége már lényegesen kevesebb, mint amire a szemnek szüksége van, ezért a szaruhártyán komoly elváltozásokat okozhat.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek