10 őszi immunerősítő tipp az egész családnak

10 őszi immunerősítő tipp az egész családnak

Szeptemberben kezdődött az iskola, sok kisgyermek most kezdte az óvodát, bölcsődét, vagy most került először közösségbe. A hűvösebb napok is bizony megfázásra hajlamosíthatnak, de a fokozódó stressz is gyengíti a természetes immunrendszert felnőtteknél, gyermekeknél egyaránt. Hogyan védjük a család egészségét a fertőzések ellen az őszi időszakban?

A legenda szerint Louis Pasteur (francia mikrobiológus, kémikus, a pasztörizálás atyja) halálos ágyán felkiáltott: „A táptalaj a lényeg!” Vagyis a kórokozók elpusztítása, a fertőtlenítés és a többi módszer, amivel a betegségokozó mikroorganizmusokat távol tartjuk magunktól, valóban nagyon lényeges, ám ennél is fontosabb saját védőbástyáink megerősítése. Az, hogy a „táptalajt”, azaz a saját szervezetünket annyira erős formába hozzuk, hogy immunrendszerünk könnyedén elbánjon a fránya támadókkal.

Beköszöntött az ősz, így minden családnak hasznára válik az alább összegyűjtött 10 jó tanács, amivel gondoskodhatunk a család apraja-nagyja immunrendszerének megtámogatásáról, hogy az őszi fertőzéses megbetegedéseket minél nagyobb eséllyel megelőzhessük.

1. Ki a szabadba!

Az időjárás senkit ne tartson vissza a testmozgástól. Amellett, hogy erősíti az állóképességet, javítja a közérzetet, energetizál, és még a vérnyomásra is kedvező hatást gyakorol, tudományosan bizonyított, hogy a testmozgás erősíti az immunrendszert. Heti két-három alkalommal 30-40 percnyi aktív mozgás a friss levegőn már számos jótékony hatással ajándékozza meg a szervezetünket. Szóval, legyen akár nyárvégi napsütés, ködös reggelek vagy szemerkélő eső, irány a szabadba!

2. Még jobban figyelni a táplálkozásra

Nyáron adja magát a piacok polcain roskadozó számtalan idénygyümölcs és nyári zöldség kínálata, ősszel azonban szűkül a választék. Sokkal több odafigyelést igényel, hogy az őszi, téli hónapokban is napi szinten beiktassuk a család étrendjébe a friss és vitaminokban, tápanyagokban gazdag növényeket, amiket lehetőleg bio-forrásból vásároljunk, de étrend-kiegészítőkkel is biztosíthatjuk a kellő bevitelt.

10 őszi immunerősítő tipp az egész családnak

Az immunrendszer megfelelő működéséhez a fehérjék, szénhidrátok és zsírok, valamint a vitaminok és nyomelemek, antioxidánsok és flavonoidok kiegyensúlyozott bevitele szükséges. A legfontosabb vitaminok az immunrendszer működéséhez: A-, B-, C-, D-, E-vitamin, karotinok és folsav.

3. Fontos védőbástyánk a C-vitamin

A C-vitamin erős antioxidáns, nem csak támogatja az immunrendszer harcát a már meglévő fertőzés esetén, hanem fokozza is annak működését. Szerepet játszik az ellenanyagok termelésében, az immunserkentő anyagok képzésében, a szervezetünk védekező sejtjeinek működésében is nélkülözhetetlen. Ősszel érdemes odafigyelni a magas C-vitamin-tartalmú táplálékok (például homoktövis, grépfrút, csipkebogyó, acerola) bevitelére, illetve a C-vitamin étrend-kiegészítőkkel történő pótlására.

4. A-vitamin

Az A-vitamin főként a bőr és a légutak nyálkahártyájának védelmében játszik szerepet az immunrendszer tekintetében. Az ellenálló képesség fokozásával „megnehezíti” a kórokozók bejutását az első védelmi vonalakon keresztül. Hiánya esetén a fertőzésekkel (például torokgyulladás, megfázás, hörgőgyulladás) szembeni fogékonyságunk nő. Őszi kedvencünk, a sütőtök, de a sárgarépa, az édes burgonya és a piros színű paprika is sokat tartalmaz belőle.

5. D-vitamin

A D-vitamin közismert, izom- és csontrendszerre gyakorolt kedvező hatása mellett az immunerősítő hatása sem elhanyagolható. A csökkenő napfény okán az őszi időszaktól bizony figyelmet kell fordítani a D-vitamin kellő bevitelére is. A máj, a tojás, a gombák jó forrásai.

6. Cink

A cink a legfontosabb nyomelem az immunrendszeri folyamatokban. Több száz biokémiai folyamat nem működik nélküle. A vírus, baktériumok elleni küzdelem fontos szereplője a szervezet és a kórokozók közötti harcok színterein. Segíti a bőr regenerálódását, a sebek gyógyulását is. A tojássárga, a lencse, a napraforgómag és a marhahús is számottevő cinket tartalmaz.

7. Gyakori kézmosás

Most még fontosabb az alapvető higiéniai szabályok betartása. Gyermekeinknek is hívjuk fel a figyelmét a vécé utáni, vagy tömegközlekedést, hazaérkezést követő, illetve étkezések előtti alapos kézmosásra, hogy ezzel csökkentsük a fertőzések, hasmenéses megbetegedések terjedésének kockázatát.

8. Probiotikumok

A probiotikumok hasznos baktériumok, amelyek segíthetnek az emésztésben, támogatják a méregtelenítő folyamatokat és az immunrendszert. Különös szükség van rájuk azokban az esetekben, amikor a bélflóra egyensúlya felborul, így hasmenéssel járó betegségek vagy antibiotikus kezelés mellett.

9. Növényi immunerősítők

A ginszeng, a gyömbér, a rózsagyökér, a csipkebogyó, a homoktövis, a lángos kasvirág (Echinacea), a fokhagyma, a bodza, a zöld tea mind-mind olyan gyógynövények, amelyeket a népi gyógyászatban ősidők óta, ma pedig már a modern fitoterápiában is kúraszerűen használnak a fertőzések elleni védelemben, az immunrendszer megerősítésére.

10. Elegendő alvás

A stressz gyengíti az immunrendszert. Természetesen nem tudjuk kiiktatni az életünkből, de arra tudunk figyelni, hogy kellő idő jusson a szervezetnek regenerálódásra. A testünk éjjel töltődik fel szellemileg és testileg is, ekkor piheni ki, „dolgozza fel” az egész napos feszültséget, teljesítménykényszert, ezért a felnőtteknél is, de gyermekeknél különösen fontos a kellő alvásidő és a minőségi (zavartalan) alvás biztosítása.
Az iskola kezdetekor engedjük meg a gyerkőcöknek akár a tanítási idő utáni szundikálást is, amíg szervezetük ismét hozzászokik a nyári szünet lazasága utáni kemény terhelésnek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek