Zumbázz, és boldog leszel!

Zumbázz, és boldog leszel!

Úgy tizenöt évvel ezelőtt egy kolumbiai aerobik- és latintánc-oktató, Beto Perez egy edzés előtt rájött, hogy elfelejtette elhozni a szokásos zenéit. Mit volt mit tenni, elővette a táskájából a saját kedvenc latinzene-cédéit, és ezekre rögtönzött egy speciális edzést. A vendégek kitörő lelkesedéssel fogadták az új irányzatot. Így született meg a zumba.

Ma már Magyarországon is zumbázhatunk, hiszen nálunk is számos képzett oktató tart edzéseket. Persze nem mindegyik oktató órája ugyanolyan. Szerencsére én hamar rátaláltam Mezei Eszter zumbaórájára, aki öt perc alatt elfeledtette velem, hogy hétfő van, és hogy fáradt vagyok.

Hogy mi jut először eszembe a zumbáról? A kitörő életöröm. Együtt lenni jó, táncolni jó, pörgős, szenvedélyes latin zenét hallgatni jó. Az, hogy ráadásul még alakformálást is végzek közben, már csak hab a tortán.

Változatos

Az óra bemelegítéssel kezdődik, jobbra-balra lépdelünk a zene ritmusára, a mozdulataink még visszafogottak, de innentől kezdve szinte egy percre sem állunk meg, míg el nem érkezik az óra végén a nyújtás és a levezetés.

Hamar belejövünk, még az is, aki korábban nem tanult táncolni. Bár Eszter minden lépést pontosan megmutat, az sem baj, ha nem teljesen precízen követjük: a lényeg, hogy saját kedvünk, tudásunk és vérmérsékletünk szerint adjuk bele a lehető legtöbbet.

Zumbázz, és boldog leszel!

Minden szám egy külön egység: a zenei stílusoknak megfelelően kis kirándulásokat teszünk különféle latin táncok – a salsa, a flamenco, a szamba, a merengue, a reaggeton, a calypso, a cumbia, a bachata, a hastánc – világába. Mindebbe egy kis mell- és fenékrázás is belefér, valamint – a dramaturgiailag megfelelő pontokon, azaz a lelkesedés tetőfokán – egy-egy sikítás is, amúgy nőiesen. Apropó: a zumbáról nincsenek kitiltva a férfiak, sőt! Ennek ellenére – mint Eszter mondja – eddig még nem nagyon volt bátorságuk bemerészkedni a nők közé, pedig külföldön általában vegyes összetételűek a zumbaedzések vendégei.

Hatásos

Az egyes számokat tapssal zárjuk, majd várjuk a következőt. Az intenzitás váltakozik: egy pörgős, „kifulladós” számot gyakran egy lágyabb, andalítóbb követ. Nem véletlenül: ez az úgynevezett intervall, azaz egy-egy lazább periódus beiktatása úgy, hogy közben a pulzus a 130–140-es, zsírégető tartományban marad.

Bizony, a zumba kiváló a fogyókúrázni vágyók számára is. Persze az elégetett kalóriák száma attól is függ, milyen intenzitással végezzük a mozgást. Mint Eszter mondja, ő négy hónap alatt több mint tíz kilótól szabadult meg, igaz, ehhez hetente 7–8 zumbaedzést vezetett le.

Én ugyan csak hétfőnként járok, de nekem ez is elég: bearanyozza a hetemet

Zumba másképp

Ma már a zumbának is kialakultak a speciális változatai, bár hazánkban ezek még nem igazán terjedtek el.

Zumba gold: az idősebb korosztály aktív tagjainak javasolják. A gyakorlatok egy részét szék segítségével végzik. Azoknak is ajánlott, akiknek még nem annyira jó a kondíciójuk, hogy egy pörgősebb órát is végig tudnának csinálni.

Zumbatomic: a gyerekek zumbája. A koreográfiák sokszor viccesek, például a pingvinek mozgását utánozza. A kicsit észrevétlenül megszeretik a mozgást és a zenét.

Zumba toning: nehezebb, mint a hagyományos zumbaedzés, mégis szórakoztatóbb, mint a szokásos alakformáló órák.

Aqua zumba: a zumba és az aqua aerobik ötvözete.


A hivatalos oktatók listája itt található meg.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek