Zöldséges barna rizs - Egészségséfünk receptje

Zöldséges barna rizs - Egészségséfünk receptje

Amikor a Kisfiam miatt dietetikussal beszélgettünk, azt javasolta, hogy a hagyományos rizs helyett használjunk barnarizst. Szerencsére ebből is igen nagy a választék a boltokban. Azonban az íze más, mint a fehér rizsé, amit vagy szeret valaki, vagy nem. Ha töltött káposztába vagy húsgombócba teszem, nem tűnik fel, viszont, ha köretként készítem, akkor igen. Egyébként ugyanúgy kell elkészíteni, mint a fehér változatot. Szaftos húsoknál a szaft segít az „ízesítésben”, viszont keverhetjük mindenféle párolt zöldséggel, így laktatóbb és egészségesebb is.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hozzávalók:

  • 1 bögre barna rizs - 2 bögre víz
  • 1 erőleves kocka (vagy az egyik bögre vizet helyettesíthetjük húslevessel)
  • 1 kis fej hagyma
  • bors- vaj
  • 1 fej hagyma aprítva
  • borsó (1 csomag fagyasztott)
  • 3 közepes sárgarépa gyufára vágva
  • 1 doboz szeletelt gomba
  • bazsalikom, oregano

Zöldséges barna rizs - Egészségséfünk receptje

A rizst hagyományos módon főzzük meg. Megmossuk, leszűrjük, majd forró olajon megpirítjuk, kétszeres mennyiségű vízzel felengedjük, beleteszünk egy erőleves kockát, egy kis fej hagymát, és borsot. Felforraljuk, megkeverjük, lefedjük és alacsony lángon 15-20 percig pároljuk. A tetejét ne emeljük meg, csak a legvégén. A vajat felolvasztjuk, a hagymát megpirítjuk rajta, majd rádobjuk a zöldségeket. Sózzuk, fűszerezzük és fedő alatt puhára pároljuk. Ezalatt a rizs is kész. Amikor megvagyunk, a kettőt összekeverjük.

Tipp! Természetesen friss alapanyagokból is készíthetjük, a főzési idő nem fog változni. télen viszont nehéz friss borsóhoz hozzájutni. Gyakorlatilag kedvünk szerint bármilyen zöldséget használhatunk, amit szeretünk, a lényeg, hogy kicsit fűszerezzük és pároljuk meg.

Jó tudni! Ez önmagában egy főétel is lehet, kiváltképpen, ha egy fél csirkemellet csíkokra vágunk és megpirítjuk, vagy a zöldséggel együtt megpároljuk. Elvileg akkor táplálkozunk egészségesen, ha a tányérunk 1/3 részén hús, 1/3 részén zöldség és maximum 1/3 részén van más köret. De a köretet (rizs, burgonya, tészta) helyettesíthetjük szintén zöldséggel.

Tápérték (100 g):

 

Barna rizs (főtt)

Zöldborsó

Sárgarépa

Csiperke gomba

Energia

112 kcal

85 kcal

41 kcal

39 kcal

Fehérje

2,3 g

6,9 g

0,9 g

5,9 g

Zsír

0,8 g

0,4 g

0,2 g

0,2 g

Szénhidrát

23,5 g

19,4 g

9,5 g

3,3 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek