Vonzódás és fogamzásgátlás

Vonzódás és fogamzásgátlás

Az antibébi tabletták, és egyéb születésszabályozó anyagok szedése kevésbé vonzóvá teheti a nőket a férfiak számára - adják tudtunkra a szakértők. Akármilyen szexi is egy nő, ha fogamzásgátlót szed, a férfiaknak tényleg elmehet a kedve tőle - áll egy most közölt tanulmányban.

A fogamzásgátlók úgy megváltoztathatják a kibocsátott illatot, hogy az elkedvetleníti a potenciális szexuális partnereket - mutat rá az új amerikai tanulmány. Brit szakemberek szerint több kutatásra van szükség az üggyel kapcsolatban; ugyanakkor óvatosságra intették azokat a nőket, akik hormonális fogamzásgátlás mellett döntenek, kivált, ha azt injekció formájában alkalmazzák. A megállapítások madagaszkári lemúrok (gyűrűsfarkú makik) teszteléséből származnak. A gyűrűsfarkú maki vagy katta (Lemur catta) Madagaszkár déli területein honos. Az egyedek közötti kommunikációban a vizuális, a hanggal és a szaggal történő információcserének is fontos szerepe van. A kísérlet során ezeket az állatokat az egyik legkeresettebb fogamzásgátló injekcióval kezelték. Tizenkét nőstény lemúrnak havi rendszeres adagban MPA-t adtak be. Ezt követően a nőstény lemúrok a korábbitól eltérő illatmolekulákat bocsátottak ki, és ezek után a hím lemúrok elkerülték őket!

"Valami nagyon megváltozott ezekben a makicsajokban" - mondta a cikk szerzője, Prof. Christine Drea, az észak-karolinai Durhamban található Duke University fejlődésantropológusa, majd hozzátette: "Így aztán az emberben felmerül a kíváncsiság: vajon az emberi partnerválasztást is ilyen vagy hasonló dolgok befolyásolják-e, mint ezekét a főemlősökét?"

A brit egészségügyi kampánycsoport, a Wellbeing of Women, mely a nők jólétéért küzd, közli, hogy a feromonok emberekre gyakorolt hatását "nem lehet alábecsülni" - miként azt a parfümök és after shave-ek eladási adatai is mutatják. "Azt is tudjuk, hogy mikor egy nőnek peteérése van, bizonyos finom biológiai változások vonzóbbá teszik őt a férfiak számára" - áll a szervezet közleményében.
"Ez az állatkísérlet érdekes bár, de az emberi alanyokon végzett tesztelés elengedhetetlen a hipotézis igazolására. Addig is, mindazoknak a nőknek, akik hormonális fogamzásgátlást alkalmaznak, meg kell beszélniük a kockázatokat és előnyöket, valamint a választási lehetőségeket a házorvosukkal" - nyilatkozta egy sajtóinterjúban a Wellbeing of Women szóvivője.

Forrás: Medipress

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek