Vitaminraktár: legyen tele!

Vitaminraktár: legyen tele!

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyeket többnyire nem vagyunk képesek előállítani, ám nélkülözhetetlenek szervezetünk kifogástalan működéséhez. Fontos, hogy tisztában legyünk a vitaminok különböző típusaival és tulajdonságaival, hogy tudjuk, melyikre, és milyen mennyiségben van szükségünk belőlük.

Az angol William Fletcher fedezte fel az 1900-as évek elején, hogyha bizonyos elemek nem, vagy nem kellő mennyiségben szerepelnek az étrendünkben, hiánybetegségek léphetnek fel. Magát a vitamin szót egy lengyel tudós, Kazimierz Funk használta először, azokat a vegyületeket nevezte így, amelyek nélkülözhetetlenek az élethez. A szóösszetétel a latin vita (élet) és az amin (nitrogéntartalmú vegyület) szavakból származik. Eleinte ugyanis azt gondolták, hogy minden vitamin magában foglal nitrogéntartalmú elemet. Csak később derült ki, hogy ez nem így van, de addigra a kifejezés már elterjedt.

A testünk jelzi a hiányt

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyeket a szervezetünk többnyire nem képes önállóan előállítani, de szükségünk van rájuk a csontjaink, az ízületeink, a fogaink, a bőrünk, a látásunk, az idegrendszerünk és a vérképző rendszerünk működéséhez. Elengedhetetlenek a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokhoz, és közreműködnek azoknak a biokémiai történéseknek a szabályozásában, amelyek során a táplálék hasznosul a szervezetben. A magas vitamintartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása jelentősen csökkenti többféle daganat előfordulásának rizikóját. A vitaminokat megkülönböztethetjük aszerint, hogy vízben (mint például a B- és a C-vitamin) vagy zsírban oldódnak-e (mint az A-, a D-, az E- és a K-vitamin). Míg a zsíroldékony vitaminokat tudjuk tárolni, addig a vízoldékony vitaminokat folyamatosan pótolnunk kell.

Fontos, hogy a szervezetünk megfelelő mennyiségű vitamint tartalmazzon. Ha valamelyik hiányzik, vagy a szükségesnél kevesebb van belőle, akkor károsodhatnak az élettani folyamatok, különböző panaszok jelentkezhetnek, hiánybetegségek alakulhatnak ki. A különböző vitaminok bizonyos táplálékokban gyakran együttesen fordulnak elő, így az egyoldalú táplálkozás esetében jelentkező kóros állapot sokszor több vitamin egyidejű hiányának következménye. A tünetek sokfélék lehetnek: többek között bőrelváltozásokat, hajhullást, őszülést, a fogak romlását, a csontok törékennyé válását, fáradékonyságot vagy idegességet is tapasztalhatunk. A tünetek megszüntetésére különféle vitaminkészítmények alkalmazhatók.

Vitaminkészítmények

Mielőtt választanánk a sokféle vitaminkészítmény közül, feltétlenül olvassuk el az összetevőket! Ne vegyünk meg olyat, amely nem veszi figyelembe a vitaminok egymásra gyakorolt hatását, és olyat sem, amely mesterséges édesítőszert tartalmaz!

Fontos figyelembe vennünk, hogy bizonyos esetekben megnövekszik a szervezet vitaminigénye. Ilyen a serdülőkor, a terhesség, a szoptatás időszaka, de a versenysportot űzőknek és a betegeskedőknek is több vitaminra van szükségük. Sajnos azonban vitaminok és ásványi anyagok bevitelének növelésével azoknak az egészségre és jó közérzetre kifejtett pozitív hatásai nem fokozhatók a végtelenségig. Sőt, a feleslegesen felhalmozódó vitaminok és ásványi anyagok még károsíthatják is a szervezetet.

A "többiek"

Szinte mindannyian tudjuk, mennyire fontosak a szervezetünk számára a vitaminok, de azzal már kevésbé vagyunk tisztában, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségben jelen lévő ásványi anyagok és nyomelemek nélkül a vitaminokat sem tudnánk beépíteni és felhasználni. Az ásványi anyagok meghatározott kémiai szerkezettel bíró vegyületek, amelyek a természetben is előfordulnak, s általában kristályos szerkezettel bírnak. Előállításukra testünk egyáltalán nem képes, tehát ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő táplálkozással biztosítsuk a bevitelüket. Ha erről nem gondoskodunk, hiányuk azonnal nyomot hagy egészségi állapotunkon. Míg káliumra, kalciumra, magnéziumra és foszforra nagyobb mennyiségben van szükségünk, addig más ásványi anyagokból szervezetünk naponta csupán néhány ezred vagy milliomod grammnyit használ fel. Ezek a kémiai elemek a nyomelemek: igen kevés (csupán "nyomnyi") mennyiségben vannak jelen, de szintén elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. A fentebb említetteken kívül például vasra, jódra, cinkre, rézre, szelénre és mangánra is mindennap szükségünk van. Az ásványi anyagok és a nyomelemek ráadásul számos biokémiai folyamatban együttesen vesznek részt, egymás hatását erősítve.

Cigaretta: még egy ellenérv

Minden egyes elszívott cigaretta csökkenti a szervezetben lévő C-, A- és E-vitamin mennyiségét. A dohányosoknak ezért naponta legalább 40 mg-mal több C-vitamint, és magas szeléntartalmú élelmiszereket (például halat és tejtermékeket) kellene fogyasztaniuk.

Mit tud a patkány?

Fajonként változik, hogy a szervezet elő tud-e állítani egy-egy vitamint. Érdekesség, hogy míg az ember nem, addig a patkány képes C-vitamin-termelésre.

Országos szinten

A népesség jelentősebb részét érintő hiányállapotok orvoslására és megelőzésére célszerű az egész lakosság körében leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek tápanyag-tartalmának módosítása. Az afrikai országokban például a cukor vitaminnal való dúsításával próbálják visszaszorítani a súlyos formában jelentkező hiánybetegségeket. Magyarországon a konyhasó jódozására láthatunk példát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek