Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok

Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok

Gyakran állapítjuk meg, hogy nem vigyázunk kellőképpen az egészségünkre, és sok esetben akkor kapkodunk csak, ha már „baj” van. Valamelyest igaz ez a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok fogyasztását illetően is.

Alig-alig figyelünk oda a bevitelükre, legyen szó akár egészséges táplálékokról, akár patikaszerekről. Miközben tény, hogy a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok nem csak „tűzoltásra” használhatók, de számos betegség megelőzésében is szerepet kapnak.

Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok

Három példán keresztül bemutatjuk azt, miért fontos nap mint nap odafigyelni a mikrotápanyagok kiegyensúlyozott bevitelére.

1) Norbert 36 éves és a munkája nagyon sok stresszel jár, rendszertelenül táplálkozik, és egyre többször tapasztal kimerültséget, szemtikkelést. A panaszait magnéziumos patikaszerrel próbálja meg orvosolni. Azt azonban nem tudja, hogy a magnézium-pótlás kapcsán kulcsszó a rendszeresség. Akik nyugati diétát folytatnak, sok feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, azok körében gyakori a magnéziumhiány, amit rendszeres bevitellel lehet orvosolni. A rendszeres magnéziumpótlással számos megbetegedés kockázata csökkenthető lehet, köztük a szív- és érrendszeri súlyos kórképek rizikója, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

2) Vanda 55 éves, ügyel az egészséges életmódra, vegán táplálkozású. Az utóbbi időben gyengeséget, szédülést tapasztal, amit – a leletek alapján – vérszegénység idézett nála elő. Vaspótlásra és B12-vitamin pótlásra szorult. A vérképe hosszú heteket követően fog rendeződni.  Bárcsak tudta volna korábban, hogy a vegán táplálkozásúak körében gyakoribb a vashiány, és jellemző a B12-vitamin hiánya; hacsak nem pótolja azokat tudatosan. Ha rendszeresen szedte volna ezeket a mikrotápanyagokat, megelőzhető lett volna a vérszegénysége, annak megannyi kellemetlenségével együtt.

3) Krisztina 60 éves, több barátnőjénél csontritkulást állapítottak meg, és ők az orvos tanácsára szedik a kalciumot és a D-vitamint. Krisztina ugyan még nem csontritkulásos, de tudja, hogy kevés tejterméket fogyaszt, így a kalciumbevitele elégtelen mértékű lehet. Ő a pótlás mellett döntött. Minden nap bevesz egy kalciumos patikaszert, és az ősztől tavaszig tartó időszakban napi 2000 NE D-vitamin is szed. Számos vizsgálat igazolja ugyanis, hogy a kalcium és a D-vitamin kombinált bevitele, különösen a nőknél a változó kor után, hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

 

A cikk a Patika Tükörben jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek