Visszerek, vissza! 6 tipp a megelőzésre

Visszerek, vissza! 6 tipp a megelőzésre

A visszérgyulladás nagyon kellemetlen, vérrögösödéssel, pirosodással, fájdalommal járó betegség. Ám ha időben lépünk, megelőzhetjük a kialakulását vagy legalábbis a súlyosbodását. Dr. Szeberin Zoltán érsebész adjunktus segítségével összegyűjtöttük a hat leghatékonyabb prevenciós tippet.

Tegyünk meg mindent azért, hogy ki se alakuljanak a visszértágulatok! Nagyon fontos, hogy már a kezdeti panaszokat is vegyük komolyan. A fiatalkorban észlelt, kezdeti tünetek könnyen kezelhetőek, és megfelelő terápiával megelőzhető, hogy időskorra súlyosbodjon a betegség. Mit tehetünk a visszereink egészségéért?

1. Tartsuk meg ideális súlyunkat!

Az elhízott egyén nehezen mozog, nem igazán végez aktív mozgást. Így az erek megfelelő működését segítő izompumpa is kevésbé működik, tehát egyenes út vezet a visszerek kitágulásához, a lábdagadáshoz és az ödémához. Ezek a betegek a trombózisra is sokkal hajlamosabbak!

2. Mozogjunk rendszeresen!

A mozgás aranyat ér. Nem csupán azért, mert megelőzi az elhízást, amely a visszérbetegség egyik kockázati tényezője. A visszerek puha falú csövek. Ha ezeket a megfeszülő és elernyedő izmok révén pumpáló hatások érik, edzettebbek lesznek. Minden sport, amely megmozgatja az alsó végtag izmait, nagyon jó, segíti az erek munkáját, az izmok, a kötőszövetek és a bőr vérellátását. Létezik olyan speciális torna is, amely a súlycsökkentés mellett kifejezetten érerősítő elemeket is tartalmaz.

3. Kíméljük a lábunkat!

Ha ülőmunkát végzünk, legalább óránként tornáztassuk meg a lábunkat! Alkalmazzuk naponta a hideg-meleg váltott zuhanyt. Ha hazaértünk, pár percre polcoljuk fel a lábunkat.

4. Táplálkozzunk egészségesen!

A keringés javítására és az érfalak erősítésére általánosan ajánlott a C- és az E-vitamin. Fogyasszunk naponta 1-2 adag (1-2 marék) sötét színű bogyós gyümölcsöt vagy zöldséget. Az egyénileg összeállított étrend is hatékony.

5. Alkalmazzunk gyógyszertári készítményeket!

Ha már tüneteink vannak, próbáljuk ki a patikákban kapható készítményeket. Kérjünk segítséget gyógyszerészünktől! Választhatunk tabletták, táplálék-kiegészítők és krémek közül, amelyek hatékonyan alkalmazhatóak a visszeres panaszok megelőzésére és kiegészítő kezelésére.

6. Járjunk ellenőrzésre!

Ha érintenek bennünket a visszérbetegségre hajlamosító kockázati tényezők, akkor ajánlott évente szakorvosi kontrollra járni!

Visszerek, vissza! 6 tipp a megelőzésre

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek