Vigyázzon az egészségére, okosan!

Vigyázzon az egészségére, okosan!

Bár fontosnak tartjuk egészségünk megőrzését, mégsem vásárolunk elég tudatosan. A legtöbb esetben valójában nem a termék minősége, hanem az ára alapján döntünk.

Vigyázzon az egészségére, okosan!

 

Ez év közepén végzett magyar kutatásból kiderült, hogy az egészségmegőrzést a hazai lakosság fele fontosnak tartja, és a 18 évnél idősebb hazai lakosság 80 százaléka vásárol is egészségvédő termékeket. A Béres Gyógyszergyár és a Szinapszis eredményei ennek ellenére azt mutatják, az utolsó pillanatban mégsem a minőség alapján döntünk, 45 százalékunk az ár alapján választ a kínálatból.

 

Ne habozzon, kérdezze meg gyógyszerészét!

A kutatás szerint ismereteink meglehetősen felületesek, a kiválasztott egészségvédő készítményeket nem igazán ismerjük. Abban is nagy a bizonytalanság, hogy ki, mit ért egészségvédő készítmény alatt. A többség a vitaminokkal azonosítja, de gyakran sorolják ide a bio és természetes anyagokat is. Bár fontosnak tartjuk a gyógyszerész tanácsát, mégis ritkán fordulunk hozzájuk segítségért, legfeljebb a termékek áráról érdeklődünk, a minőségbeli különbségtől nem tartunk.

 

Amit ismerünk, nem lehet rossz

A tudatos vásárlókra jellemző, hogy a minőségért hajlandók többet fizetni, sőt a túl olcsó termék bizalmatlanságot kelt bennük. Figyelnek a készítmények származási helyére, a döntésükben fontos szempont a korábbi tapasztalat, a terméknév és a gyártó ismerete. Megnyugtató számukra, ha egy termék régóta a piacon van: több mint 13 éves hazai piaci jelenlét kell ahhoz, hogy egy gyártó készítményei vagy egy márka iránti bizalmuk kialakuljon.

 

Vegye komolyan!

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy – a gyógyszerektől eltérően – az egészségvédő szerek forgalomba hozatalához nem kell hatósági engedélyeztetés, így az alapanyagok minősítése és a végtermékek hatóanyagtartalmának, esetleges szennyezettségének vizsgálata elmaradhat, ezért jelent nagy kockázatot egy nem megbízható eredetű termék alkalmazása. Bonyolítja a helyzetet az is, hogy sok ember számára a termék patikai jelenléte már önmagában minőségi garanciát jelent, és a szabadpolcos készítményekről ritkán kérik ki a gyógyszerész tanácsát. Pedig az egészséget komolyan kell venni.

 

Így vásároljon tudatosan!

- Mindig olvassa el a címkéket! Tájékozódjon az interneten az élelmiszerekben és kozmetikumokban használt káros (és felesleges) anyagokról, azt a készítményt, amely ilyet tartalmaz, ne vegye meg!

- Kérdezze meg gyógyszerészét! Ne csak a termék áráról kérjen információt, de a patikus szakvéleményét is kérje ki, ő melyik készítményt választaná.

- Ne csak az ára alapján döntsön egy termék megvásárlásáról, érdeklődjön arról is, ugyanolyan hatóanyagú-e a termék, ugyanakkora mennyiséget kap-e az olcsóbb árért.

- Előzze meg a betegséget helyes életmóddal: vásároljon helyi élelmiszereket, igyon csapvizet palackozott helyett.

- Válasszon olyan terméket, amit ismer, ami bevált, amit családja is régóta használ.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek