Vigyázz a szádra!

Vigyázz a szádra!

A várandósok szájüregében található baktériumok hozzájárulhatnak a koraszüléshez - állítják a Case Western Reserve Egyetem kutatói az Infection and Immunity folyóirat áprilisi számában megjelent cikkükben. Az Egyesült Államokban a kisbabák 12,7 százaléka koraszülöttként jön a világra, a szám az elmúlt 25 évben 36 százalékkal emelkedett.

A méhen belüli fertőzés a koraszülés, továbbá a késői vetélés és a halvaszülés legfontosabb oka. A méhen belüli fertőzések legfőbb okának sokáig a hüvelyből felszálló baktériumokat tekintették, de friss vizsgálatok feltárták, hogy a szájban található kórokozók is felelősek lehetnek a fertőzésekért.

Az emberi szájüregben körülbelül 700 baktériumfaj él. A terhességben gyakori fogínygyulladás megnöveli a baktériumok számát, így nagyobb az esély arra, hogy a vérárammal a méhlepénybe is eljutnak. A vizsgálatban nyál- és plakkmintákat injekcióztak vemhes egerek farkába, hogy meghatározzák, mely baktériumok képesek méhen belüli fertőzést okozni. A kutatók számos baktériumfajt azonosítottak, amelyek a szájüregben élnek, azonban a méhlepényben is kolonizálódtak, ezek emberben is összefüggést mutatnak a szülés körüli szövődményekkel.

"Ez az első olyan vizsgálat, amely összefüggésbe hozza a szájüregi baktériumokat a méhen belüli fertőzéssel" - mondták a kutatók. "Ezek alapján úgy gondoljuk, hogy a kismamák megfelelő fogászati gondozása a szövődmények számát is csökkentheti."

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek