Vetélést okoz a koffein?

Vetélést okoz a koffein?

A Kaiser Permanente Kutatóintézet nemrég közölt adatai szerint a terhesség alatt fogyasztott koffein - származzon az kávéból, teából, üdítőből vagy forró csokoládéból - növeli a vetélés kockázatát. A tanulmány részletes leírása az 'American Journal of Obstetrics and Gynecology' című szaklap online verziójában olvasható.

A Kaiser Permanente kutatói 1063 terhes nő adatait vizsgálták meg az 1996 és 1998 közötti időszakból.

A vizsgálatok szerint azoknak a nőknek, akik naponta 200 milligrammnál több koffeint (két bögre kávé, öt pohár üdítő) visznek be a szervezetükbe, kétszer akkora az esélyük a vetélésre, mint azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztanak koffeint.

A koffein a méhlepényen keresztül jut el a magzathoz, aki nem képes azt lebontani, hiszen emésztő- és lebontórendszere még fejletlen. A koffein a sejtképződést is befolyásolhatja, valamint a véráramot is lassítja, ami szintén károsítja a magzatot.

A vizsgált adatok szerint az 1063 nőből 172-nél (16,18 százalék) következett be vetélés. 264-en egyáltalán nem fogyasztottak semmiféle koffeintartalmú ételt/italt terhességük alatt. 653-an (60 százalék) napi 0-200, 164-en (15 százalék) pedig ennél is több milligrammnyi koffeint fogyasztottak naponta.

A tanulmány írói szerint ezért a kismamáknak terhességük alatt ajánlatos elkerülni a koffeintartalmú italokat/ételeket, illetve ha nagyon szükségét érzik, akkor is naponta maximum egy csésze kávé engedélyezett.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek