Veszélyes a mammográfiás vizsgálat?

Veszélyes a mammográfiás vizsgálat?

Egy új tanulmány szerint a mammográfiás vizsgálatok egyes rizikócsoportokban megnövelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

A hollandiai Groningeni Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói hat korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek közül négy a mammográfia alacsony sugárterhelésének hatását vizsgálta a mellrákra hajlamosító genetikai mutációkkal rendelkezőknél, míg a többi olyanoknál, akiknek családjában előfordult már a betegség. Kiderült, hogy a 20 éves kor előtt szűrővizsgálaton résztvettek körében 2,5-szeres a mellrák kockázata, ugyanez igaz az ötször vagy többször mammográfián átesettekre is. A vizsgálatok során figyelembe vették a mellrákot befolyásoló egyéb tényezőket, így az életkort, a szoptatást és az első menzesz időpontját is.

Nemrég  az amerikai prevenciós szakemberek már azt javasolták, hogy a nők csak 40-50 éves kor között kezdjék meg a rutinszerű mammográfiát, az idősebbek pedig csak kétévente járjanak vizsgálatra, ezek az eredmények pedig alátámasztják a döntést. A magas kockázatú csoportba sorolt nőknél rutinszerűen nem végeznek szűrést, de ha kérik, jobb az MR vizsgálat, mivel nem kell számolni sugárzással.

"A szűrés nagyon fontos" - mondta el Martine Jansen-van der Weide epidemiológus, a tanulmány vezető szerzője. "A fiatal, magas kockázatú nőket azonban óvatosságra kell intenünk a mammográfiával kapcsolatban."

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek