Vérzés terhesség alatt

Vérzés terhesség alatt

Az egyik legijesztőbb dolog a terhesség alatt a vérzés. Fontos tudni, hogy az esetek túlnyomó többségében semmi bajt nem jelent a vérzés, sőt az első trimeszterben gyakrabban fordul elő, mint gondolnád. A saját megnyugtatásod végett mindenképp fordulj orvoshoz, de mi is adunk némi magyarázatot a vérzésedre.

1. Lehetséges ok: Beágyazódási vérzés

Amikor a megtermékenyített petesejt eléri a méhet, beagyazódik annak falába. Ez járhat némi vérzéssel, de csak 1-2 napig tart, és élénk színű, mint amikor megvágod az ujjad. A beágyazódás a peteérésed után 7-10 nappal történik, így sokan összetévesztik egy enyhe menstruációval.

2. lehetséges ok: Menstruációszerű vérzés

Néhány nő tapasztal enyhe mensrtuációs vérzést terhessége első 3 hónapjában, sőt van, akinél egész terhesség alatt vérzés jelzi, hogy na, most lenne a menstruációd, ha nem lennél terhes. Az első három hónapban a hormonszintek még alacsonyabbak lehetnek, ezért történik a menstruációt jelző vérzés. Akkor sincs semmi gond, ha a terhesség végéig jelentkezik, csak orvosi követés szükséges.

3. lehetséges ok: Vetélés

A statisztikák szerint a terhességek egyharmada vetéléssel végződik. Ez így nagyon soknak hangzik, de ebbe beletartoznak azok a vetélések is, amit észre sem veszünk, mert annyira korán történnek, hogy még azt se tudjuk, hogy terhesek vagyunk. A vetélés oka általában egy sérült magzat. A terhesség 14-16 hetétől már szinte tökéletesen biztos lehetsz abban, hogy a babád megmarad.

Vérzés terhesség alatt

A vetélés jele a vérzés, hasgörcs, hasfájás, derékfájdalom, és mellette a terhesség jelei, úgy mint a rosszullétek, a puffadás, az érzékeny mellek pedig eltűnnek. Ha ezeket mind tapasztalod, akkor lehetséges, hogy elvetéltél, de ha csak vérzel, és a terhesség jeleit továbbra is tapasztalod, akkor jó az esély arra, hogy minden rendben.

4. lehetséges ok: Szex utáni vérzés

A szeretkezés utáni vérzés a leggyakoribb ok, és teljesen ártalmatlan. Azért történik, mert a méhnyak vérellátása nagyobb, és maga a méhnyak is puhább.

5. lehetséges ok: Méhen kívüli terhesség

Akkor történik méhen kívüli terhesség, ha a megtermékenyített petesejt nem a méh falába ágyazódik be, hanem azon kívül, jellemzően a petevezetékben. Ez elképesztő fájdalommal jár, ami csak akkor szűnik, amikor megreped a petevezeték, de utána ismét visszatér a fájdalom. Ez egy vészhelyzet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni!

6. lehetséges ok: Méhlepény miatti vérzés

A fájdalommentes hüvelyi vérzés a méhlepény abnormális helyzetéből is adódhat. Ez akkor történik, amikor  a méhlepény a méhnyak közelében helyezkedik el. Ez a nők 2 százalékánál fordul elő. Az ilyen várandósságból sajnos általában veszélyeztetett terhesség lesz, ami ágyban fekvéssel, és sokszor császármetszéssel jár együtt.

Egy, még ennél is ritkább ok a vérzésre, amikor a méhlepény megreped. Nagy fájdalommal jár, és azonnali közbeavatkozást kíván.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek