Vércukormérés 8+1 lépésben

Vércukormérés 8+1 lépésben

A cukorbetegség diagnosztizálásával a vércukormérő mindennapi társunkká válik. Nem csak azért, mert a kezelőorvos így utasított bennünket, hanem azért is, mert mostantól sokkal jobban oda kell figyelnünk magunkra, a betegségünkre, ennek pedig nincs hatékonyabb eszköze a rendszeres otthoni vércukor-ellenőrzésnél.

Miért fontos az otthoni vércukormérés?

A rendszeres otthoni vércukormérés segítségével:

 • Biztosan tudhatjuk, hogy vércukorszintünk a megfelelő tartományban mozog-e, illetve egy esetleges rosszullét mögött nincs-e túl alacsony vagy magas vércukorérték. Szélsőséges esetben alacsony vércukorszint esetén hipoglikémia, magas vércukorszint esetén ketoacidózisos kóma alakulhat ki - ha időben észrevesszük a bajt, megelőzhetjük a súlyosabb állapot kialakulását.

 • Kideríthetjük, hogy az egyes ételfajták hogyan befolyásolják vércukorszintünket. Ehhez végezzünk egy-egy mérést evés előtt és után is másfél órával. A kapott értékek függvényében legközelebb már tudni fogjuk, hogyan kell módosítanunk az étkezésünkön.

 • Megfigyelhetjük, hogy a különböző testmozgásfajták hogyan hatnak vércukorértékeinkre, így kialakíthatjuk magunknak az optimális mozgásprogramot.

 • A stressz és számtalan betegség emelkedett vércukorértéket okoz. Méréssel ezt is ellenőrizhetjük.

 • Vércukornaplóba feljegyezve és bemutatva, informálhatjuk kezelőorvosunkat a rendelői látogatások között mért értékek alakulásáról, ami nagyban hozzájárul a hatékonyabb terápia kialakításához.

A mérések időpontjával és gyakoriságával kapcsolatban célszerű kikérni a kezelőorvos tanácsát.

A vércukormérés lépései

 1. Mossunk meg a kezünket meleg, szappanos vízzel és töröljük szárazra egy tiszta törölközővel.

 2. Helyezzünk tiszta lándzsát az ujjszúró eszközbe. Az ujjszúró eszköz tárolja és pozicionálja a lándzsát, illetve kontrollálja a szúrás mélységét. Mivel a tűk nagyon gyorsan csorbulnak, így érdemes őket gyakran cserélni. Új lándzsa szükséges akkor is, amikor az ujjszúró eszközt átadjuk vagy visszakapjuk valaki mástól.

 3. Vegyünk ki egy tesztcsíkot a dobozából, majd a doboz fedelét azonnal zárjuk le, hogy ne kerüljön szennyeződés a tesztcsíkok közé.

 4. Készítsük elő a vércukormérőt a használati útmutatóban leírtak alapján.

 5. Szúrjuk meg az ujjhegyünket a lándzsával. Bizonyos vércukormérők esetében lehetőség van egyéb helyről (pl. alkarból) vett vércsepp elemzésére is. Használat előtt tájékozódjunk saját mérőeszközünk alkalmazási lehetőségeiről.

 6. Az összegyűlt vért cseppentsük a tesztcsík megfelelő részére úgy, hogy a vércsepp lefedje a teljes tesztnyílást.

 7. Nyomjunk egy tiszta vattapamacsot a megszúrt sebre és állítsuk el a vérzést.

 8. A legtöbb vércukormérő készülék néhány másodpercen belül elvégzi a vérminta elemzését, ezt követően olvassuk le az eredményt.

+1. A mért értékeket jegyezzük fel egy vércukornaplóba. A mérési naplóból ne hagyjunk ki

eredményeket, ne kerekítsük és ne %u201Ekozmetikázzuk%u201D a számokat, hiszen ez befolyásolhatja kezelésünket és ezáltal egészségi állapotunk alakulását. A kapott értékek mellett jegyezzük fel a mérés pontos időpontját, a mérés körülményeit (pl. étkezés előtt vagy után, fizikai aktivitás után, stb.), lehetőség szerint az elfogyasztott szénhidrát mennyiséget és bevett gyógyszert, az esetleges panaszokat.

A mért vércukorértékeket akár már elektronikusan is vezethetjük a www.egeszsegnaplo.hu alatt elérhető ingyenes mérési naplóban. A vércukornaplót rendszeresen mutassuk be a kezelőorvosunknak.

Extra tippek

 • Legyen szokás a vércukormérésből! Segít az önellenőrzés napi rutinjának kialakításában, ha a mérés időpontját összekötjük egy rendszeres tevékenységgel, például a  reggeli készítésével.

 • Ha több ideig vagyunk távol otthonról, vigyük magunkkal a vércukormérőnket, hogy szükség esetén mindig rendelkezésre álljon.

 • Rendszeresen ellenőrizzük a tesztcsíkok lejárati dátumát. Lejárt tesztcsík esetében nagy eséllyel kaphatunk téves eredményeket. Ügyeljünk arra is, hogy a mérőkészülékben mindig az aktuálisan használt tesztcsík kódja legyen beállítva.

 • Időnként vessük össze saját méréseinket a laborlelet eredményével és vizsgáltassuk be vércukormérőnk pontosságát.

Forrás: www.egeszsegnaplo.hu