Vegán gyógyszerek és étrend-kiegészítők

Vegán gyógyszerek és étrend-kiegészítők

Vegánokra tervezett ételek, éttermek régóta vannak. Miért ne lennének vegán étrend-kiegészítők, sőt, lehetőség esetén vegán gyógyszerek is? Vagyis olyan patikaszerek, amik nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket.

Sajnálatos módon még napjainkban is hiányzik az a fajta (Európai Unió szintjén egységesített) dokumentáció, ami egyértelműsítené azt, hogy egy adott gyógyszer vagy étrend-kiegészítő vegán-e vagy sem. Ennek hiányában pusztán a gyártótól származó (csomagoláson feltüntetett), sok esetben hiányos információra lehet csak hagyatkozni. Örvendetes tény azonban, hogy egyre több étrend-kiegészítőn jelenik meg az a megjelölés, ami arra utal, hogy a készítmény állati eredetű termékek felhasználása nélkül készült, vagyis azt akár a vegánok is nyugodtan fogyaszthatják.

Mit nem tartalmazhat egy vegán patikaszer?

Mind a hatóanyag, mind pedig a segédanyag(ok) tiltólistássá tehetnek egy patikaszert a vegánok számára. Az összetevők áttekintése sem vezet eredményre minden esetben. Példaként hozható a magnézium-sztearát, ami mind növényi, mind állati eredetű lehet, attól függően, hogy a zsírsav-komponenst miből nyerték ki. Hasonló helyzet áll elő a konjugált ösztrogének esetén. Egyrészt, ezeket ki lehet nyerni terhes kancák vizeletéből, másrészt, lehetőség van a szintetikus előállításukra. Szintén nyitott kérdés, hogy a különféle vitaminos szerekben lévő A-, illetve D-vitamint állati forrásból nyerik-e ki, növényi eredet köthető hozzájuk, netán szintetizálják azokat.

Vegán gyógyszerek és étrend-kiegészítők

Non-vegán hatóanyagok

A hatóanyagok között található néhány állati eredetű, noha a biotechnológiai és a szintetikus kémiai eljárások térnyerése abba az iránya mutat, hogy egyre kevesebb állati eredetű termék lelhető fel a gyógyszeres hatóanyagok között. Elegendő arra gondolni, hogy korábban az inzulin kizárólag állati eredetű volt, azt sertés vagy szarvasmarha hasnyálmirigyéből vonták ki. Napjainkban már biotechnológiai módszerrel állítják elő a cukorbetegek számára létfontosságú inzulinos gyógyszereket.

A heparin-tartalmú gyógyszerek sem elégítik ki a veganizmus kritériumait, mivel a heparint a sertések vékonybél-nyálkahártyájából, vagy marhatüdőből vonják ki. Itt azonban van növényi alternatíva: a heparinszerű hatással rendelkező szintetikus vegyület, a fondaparinux formájában.

Az étrend-kiegészítők között népszerűnek számító glükózaminos és/vagy kondroitin-szulfátos szerek sem vegán termékek. A glükózamint ugyanis kagylófélékből nyerik ki, míg a kondroitin-szulfát kiindulási anyagaként általában a sertések vagy szarvasmarhák vágóhídi maradványai, illetve a cápaporc szolgálnak.

A hasnyálmirigy enzimeinek pótlására szolgáló gyógyszerek fehérjéket, zsírokat, illetve szénhidrátokat bontó enzimeket is tartalmaznak. Az enzimkeverék az esetek nagy részében sertés vagy marha eredetű, vagyis ha a túlterhelt gyomrán segítene valaki, akkor lehetséges, hogy csak nem-vegán módon teheti meg azt.

Magától értetődő az A- és D-vitaminokban különösen gazdag csukamájolaj állati eredete. Hasonlóképpen, az ómega-3-zsírsavakban dús termékeknél is hal-, újabban krill-forrásokkal kell számolni.

Számos készítménynél humán eredet jelölhető meg. Ilyenek a vérkészítmények, a véralvadási faktorok vagy az albuminok, csakúgy, mint az őssejt alapú készítmények, amik a jövőben egyre nagyobb teret nyerhetnek.

Non-vegán segédanyagok

A segédanyagok között viszonylag sok állati eredetű található. A zselatin állati eredete a zselatinkapszulás készítményeknél egyértelmű. A zselatin ebben az esetben könnyen helyettesíthető, és az állati eredetű termékeket elutasítók számára elfogadható alternatívaként szolgálnak a keményítős, a karragénes vagy a hidroxi-propil-metilcellulózos kapszulák.

Számos patikaszerben található laktóz (tejcukor), ami a tejből történő kinyerése miatt szintén állati eredetű. Hasznos tudni, hogy a homeopátiás golyócskák döntő része is laktózt tartalmaz. A vegánok számára azok a homeopátiás készítmények lehetnek megfelelőek, amik a laktóz helyett szacharózzal készülnek.

Noha a disznózsír már elavult technológiai segédanyagnak tekinthető, a kenőcsök és a krémek egy része – a vegánok által mellőzendő - méhviaszt vagy gyapjúzsírt tartalmazhat.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek