Várandósság

Adjunk jelentőséget a gondolatainknak és a szavak tényleges jelentésének, hiszen azt a kifejezést használni, hogy terhesség, már önmagában is baljóslat lehet. Minden, amit gondolunk, hatással van az életünkre, így egy nő, aki terhesnek éli meg az állapotát, annak így vagy úgy teher is lesz. A helyes szó a várandósság. Egy nő belső késztetése, és mindaz a számos biológiai változás, amelyekkel együtt él a kilenc hónap során, érlelik őt kismamából anyává. Amint a gyermekét világra hozza, egy édesanya is megszületik. Mindezen 40 hét alatt rengeteg csoda és változás zajlik le a női testben.

A nő terhessége a blasztociszta (vagyis a megtermékenyített és érett petesejt) méhbe való beágyazódásával kezdődik, s normális körülmények esetén kb. kilenc hónap múlva egy csecsemő születésével végződik. Azonban bizonyos orvosi célú számítások miatt a terhesség kezdetét nem a beágyazódástól, hanem az utolsó menstruáció első napjától számítják. (Ennek oka, hogy a nő nem tudja a beágyazódás idejét, de általában emlékszik az utolsó menzesze időpontjára.) Ennek megfelelően a szülés 280 nap (40 hét) múlva történik.

 

A terhesség három szakasza


Az emberi terhesség kilenc hónapig tart, s ennek jobb megértése érdekében hagyományosan három egyforma hosszú szakaszra (trimeszterekre) osztják, amelyek mindegyike három hónapig tart.

 

Az első trimeszter

Az első trimeszter során (amely az utolsó menstruáció első napjával kezdődik) a nő a terhesség első jeleit észleli.

Így a menstruáció hiánya és a reggeli rosszullétek elegendő okot jelentenek a terhességi teszt elvégzésére. Ahogy már említettük, az egyszerű, hormonális terhesség-tesztek már tíz nappal az utolsó, kimaradt menzesz után megbízható eredményeket adnak. Ha a terhesség bebizonyosodik, konzultálni kell egy nőgyógyásszal vagy szülészorvossal. Az orvosi felügyeletnek és gondozásnak aztán egészen a szülésig folytatódnia kell. Fel kell venni a nő orvosi anamnézisét, s egy alapos vizsgálattal kell eldönteni, várhatóak-e problémák és komplikációk. Ezen kívül néhány tesztet is el kell végezni. Például vérvizsgálattal kell eldönteni, hogy a nő Rh-pozitív vagy Rh-negatív, s nincs-e szifiliszes fertőzése stb. Mindez elősegítheti a normális terhességet és egy egészséges gyermek megszületését.

 

A második trimeszter

Várandósság A negyedik hónap kezdetétől a hatodik hónap végéig tartó időszak rendszerint a terhesség legkellemesebb időszaka. A korábbi, reggeli rosszullétek eltűnnek, s a még apró fötusz nem okoz semmilyen kellemetlenséget. Ám néha az ötödik hónap körül már érezhetők a fötusz mozgásai, s a magzat szívverését műszer nélkül is lehet hallani. A nő láthatóan egyre súlyosabb lesz. Ahogy a fötusz növekszik, az alhas láthatóan kiszélesedik, s a második trimeszter vége felé a terhesség egészen nyilvánvaló lesz.

 


A harmadik trimeszter


VárandósságA terhesség utolsó három hónapja során jó, ha a nő gyakrabban látogatja orvosát, mert az esetleges komplikációk legvalószínűbben ekkor merülnek fel. A fötusz növekedése még nyilvánvalóbbá válik, amikor a nő alhasának duzzadása túllépi a köldök vonalát. A terhesség harmincegyedik hetében a fötusz elérte maximális méretét és már akár a megszületésre is készen áll.
A terhesség kezdetétől a befejeződéséig eltelő időszak mértéke még ugyanazon nőnél is különböző lehet. Az élénk testgyakorlatokat végző nők rendszerint hamarabb szülnek; a lányok gyakran egy kicsit hamarabb születnek, mint a fiúk, s néhány igen ritka esetben a terhesség több mint 280 napig is tarthat.