Van remény a méh nélküli nőknek is

Van remény a méh nélküli nőknek is

Egy clevelandi klinikán sikeres méhátültetést végeztek, amiben most először használták elhunyt donor szervét, írja a New York Times.

A transzplantációt vezető Andreas G. Tzakis már több mint ezer szervátültetést végzett el, a páciens egy 26 éves nő, akinek az állapota a kilenc órás műtét után stabil.

A műtét célja, hogy a méh nélkül született vagy méhüket betegség miatt elvesztett nők külső megtermékenyítés segítségével teherbe tudjanak esni és szülhessenek is. A mostani beavatkozás előtt a nő petéit eltávolították és férje spermái segítségével megtermékenyítették őket, az embriókat jelenleg lefagyasztva tárolják. A méhet csak ideiglenesen helyezik a szervezetbe, a szülés után eltávolítják majd, így a kilökődés elleni gyógyszereket nem kell majd tovább szednie a páciensnek.

Van remény a méh nélküli nőknek is

Amerikai és európai kutatók évek óta működnek együtt, hogy megoldást találjanak a világszerte a nők 3-5 százalékát érintő problémára. Az Egyesült Államokban mintegy 50 ezer potenciális jelöltje van egy ilyen beavatkozásnak, mely az orvosok reményei szerint a jövőben rutineljárássá válhat. Eddig összesen 9 méhátültetést végeztek el a világon, de mindegyik alkalommal élő donort használtak. A beavatkozások közül 4 után született gyermek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek