Változó korban

Változó korban

Negyvenöt éves kor körül a nők olyan életszakaszba lépnek, melyben közérzetük, egyéniségük jelentősen megváltozhat. Ekkor indokolatlan hangulatingadozás kezdődik.

Ez az időszak a változókor kezdetét, az utolsó havi vérzés utáni időszakot jelenti. A szó - klimax - görög eredetű és a nő életének egyik legnehezebb, a termékeny életkor és az időskor közötti szakaszára utal. Ez 45 és 55 éves kor között van.

Az utolsó havi vérzés körüli időszak

Az utolsó havi vérzés előtti évet premenopauzának, az ez utáni évet korai posztmenopauzának nevezik. Oka, a reprodukció számára legfontosabb belső elválasztású mirigy, a petefészek működésének jelentős csökkenése. Emiatt a legfontosabb női szexuálhormon, a tüszőhormon-termelés jelentősen esik. Ezzel szemben viszont a petefészek működését stimuláló hormonok szintje jelentősen emelkedik. Az így kialakuló hormonális változások néha súlyos fizikai és lelki tüneteket okoznak. A negyvenes évek közepén szabálytalan menstruációs ciklus kezdődik, ritkuló vérzés, elhúzódó vérzés formájában. Ekkor jelentkezik első kellemetlenségként a hőhullám. A kellemetlen tünetek súlyosbodása nagyon sok esetben a vérzés elmaradás után hat-kilenc hónappal kezdődik.

Családja válogatja...

A menopauza jelentkezését nagyon sok egyéni tényező befolyásolja. Korai első havi vérzés esetén, többször szülteknél, hosszabb ciklusú nőknél későbbi menopauzát várhatunk. Ezzel szemben dohányosoknál korábban és kellemetlenebbül jelentkezik ez az életszakasz. A panaszok jelentkezése sokszor teljesen egyéni, örökletes, családokra jellemző. Vannak olyan családok, ahol - anyáról leányra szállva - a változókor szinte tünetmentesen zajlik. Amint fentebb már írtam, a klimax lezajlásában szerepet játszik a korábbi életmód, a sportolás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a táplálkozás. Érdekességként:a távol-keleti, szójafogyasztó nők nagy része panaszmentesen vészeli át ezt az életszakaszt.

Jellegzetes tünetek

A tünetek részben érrendszeriek - hőhullámok, éjszakai verítékezések, szívdobogásérzés -, részben szellemiek - alvászavar, feledékenység, hangulatingadozás, ingerlékenység, szorongás, a koncentrációkészség valamint a libidó csökkenése. Később bekövetkezik a tüszőhormont igénylő szövetek atrófiája, bőr- és hüvelyszárazság, a vizelési zavarok. Sajnos a hormontermelés csökkenése a későbbi életkorban még súlyosabb rizikótényező: csontritkuláshoz, szívinfarktushoz, Alzheimer-kór kialakulásához vezethet. A nők jelentős része tragédiának tekinti ezt az időszakot. Pedig a világon - a történelmi időkkel szemben - egyre többen élik meg ezt a kort és találkoznak ezekkel a problémákkal. (A bronzkorban a nők hetede, a Római Birodalom idején a nők negyede érte meg a klimax eljövetelét, míg ma a nőknek több mint háromnegyede éri el ezt az életkort.) A fenti tünetek kialakulásának megelőzésére, és kezelésére eredetük adja a választ. Mivel a változókori panaszokat a hormonhiány okozza, elsősorban ennek pótlása a megoldás. A kezelés részletes ismertetése (gyógyszer, adagolás módja, útja) egy külön oldalt igényelne, ezért itt csak annyit mondhatunk, hogy amennyiben a hormonkezelésnek nincs ellenjavallata, ezt elkezdve, pár héten, hónapon belül jelentős javulást tapasztalunk szinte minden tünet szempontjából. Ami még nagyobb jelentőségű, hogy ezekkel megelőzzük a késői szövődményeket. Természetesen nem csak a gyógyszerek, hanem az életmód megváltoztatása és a táplálkozás korszerűsítése is lényeges. Az étrend-kiegészítők szintén jó hatásúak. A kezelés mellett ennek az időszaknak a lelki feldolgozása is nagyon fontos. Látjuk jól, hogy a probléma - az átlagéletkor növekedése miatt - mind az egyén, mind a társadalom számára lényeges. Nagy súlyt kell helyezni a megelőzésre, majd a minél korábbi kezelésre. A menopauza-szakrendelések ebben segítséget nyújtanak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek