Változások a változókorban

Változások a változókorban

A szakemberek szerint pozitív hozzáállással és egy kis felkészüléssel minden nő meg tud birkózni a változókorral. Már az első jelek jelentkezésekor érdemes ráhangolódni erre az állapotra. A változókor előtti szakasz tipikusan a 40-es évek során érkezik el, de már harminc éves kor felett bármikor jelentkezhet.

"A menopauza előtt álló betegeimmel mindig elbeszélgetek, hogy ne maradjanak magukra." - nyilatkozta. Elmondom nekik, hogy ne hagyják csak úgy megtörténni. Proaktív módon lépéseket tehetnek az egészségük és a kellemetlen tünetek elkerülése érdekében." - állítja a Loyola Egyetem Gottlieb Memorial Kórházának szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa.

Tippek a változókor negatív következményeinek enyhítésére

 1. Testmozgással elkerülhető az általánosnak mondható hízás, melyet a hormonháztartás ingadozása okozhat. Aki csak a változókorban lát hozzá a tűzoltáshoz, már nehezebben szabadul meg a fölös kilóktól.

 2. Érdemes elkezdeni a medencekörnyéki izmok erősítését, például Kegel-gyakorlatokkal. A megfelelő módszerrel a kívánt izomcsoportok húzódnak össze, és nem a has, comb vagy fenék.

 3. Súlyzós edzéssel megőrizhető a csontok ereje, ami csökkenti a törések kialakulásának kockázatát.

 4. Az agyat memóriagyakorlatokkal, keresztrejtvényekkel és más feladatokkal lehet karban tartani. Segíthet elkerülni az emlékezetzavarokat.

 5. A megfelelő alvási szokások kialakítása és megtartása elejét veheti az ösztrogénszint eséséből bekövetkező lehetséges alvásproblémáknak.

 6. Eleget kell aludni. Az alváshiány zavarokat okozhat a mentális teljesítményben és csökkentheti a nemi vágyat.

 7. A hüvelyszárazság elkerülésére fontolóra lehet venni az ösztrogénpótlást. A rendszeres nemi élet szintén karban tartja a libidót és a hüvelyi váladéktermelést.

 8. Évente kell ellenőrizni a vércukor, a koleszterin, a D-vitamin és a calcium szintjét a vérből, továbbá fontos a mammográfiai és kismedencei szűrés. Az 50 éves korban végzett vastagbéltükrözés eredményétől függ, hogy később milyen gyakran kell majd megismételni ezt a vizsgálatot.

 9. Nem szabad elhanyagolni a fogakat. Napi kétszeri fogmosás és a fogselyem használata megelőzi az ínybetegségeket, mely hatással van a szívre is.

 10. Az étrend álljon sok leveles zöldségből és egészséges zsiradékokból, mint ami a lazacban, az avokádóban és az olivaolajban található. Minél kevesebb feldolgozott élelmiszer szerepeljen a tányéron.

 11. A változókor előtt álló nőknek napi 1 000-1 200 mg kalciumot kell fogyasztaniuk, lehetőleg 2-3 kisebb adagban. A menopauza után 3x500 mg az ajánlott mennyiség, magnéziummal és D-vitaminnal kombinálva, a jobb felszívódás érdekében.

 12. A hormonterápia nem alkalmazható mellrák vagy szívbetegség kockázata illetve rögösödési hajlam esetén.

Forrás: Medipress

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek