Valóban egészségesek a tápanyagokkal dúsított italok?

Valóban egészségesek a tápanyagokkal dúsított italok?

A legújabb kutatások szerint a különböző tápanyagokkal dúsított italok, amelyeknek a gyártók szerint jótékony egészségügyi hatásaik vannak, csak drága luxusitalok.

A Choice nevű fogyasztói cég kutatásai szerint az 500 milliliteres Nutrient Water, Smart Water és Vitamin Water elnevezésű termékek elegendő cukrot tartalmaznak, hogy fedezzék egy átlagos nő napi cukorbevitelének egyharmadát.

A kutatásból kiderült továbbá, hogy a jótékony egészségügyi hatásokkal bíró természetes összetevők a legtöbb esetben csak természetes ízesítőket jelentenek, amelyek nem tesznek semmit egészségünkért; igaz, nem is ártanak.

Ingrid Just, a Choice szóvivője szerint a gyártók azt akarják elhitetni a fogyasztókkal, hogy ezek a termékek egészségesek, amikor a legtöbb esetben egy pohár sima víz és egy alma elfogyasztásával is többet tehetünk az egészségünkért. "A termékek reklámjai a legnagyobb jóindulattal is félrevezetőek, ezeknek az italoknak ugyanis szinte semmilyen jótékony egészségügyi hatásuk nincs" - nyilatkozta Just kisasszony a Sydney Morning Heraldnak.

A félrevezető reklámokra a legjobb példa a Multivitaminos Áfonya-Grapefruit ízű Nutrient Water, ami gyártói szerint hasonló jótékony hatással bír, mint nyolc óra alvás vagy egy tál zöldség. A gyártók természetesen védelmezik termékeiket, szerintük ugyanis a jótékony hatások nem légből kapottak, a cukortartalom pedig segít az energiaszint megőrzésében.

Forrás: medipress.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek