Vajas lazac fokhagymás spenóttal - Az Egészségséftől
Mint tudjuk, a hal nagyon egészséges. Azonban én nem minden halat szeretek, előnyben részesítem a tengeri változatokat. Azoknak ajánlom ezt az ételt, akik szeretik a különlegesebb ízeket, a szálka nélküli halat, és nem mellesleg vigyázni szeretnének alakjukra.
Elkészítési idő: kb.: 45 perc
Hozzávalók:
- 4 szelet kb. 2 ujjnyi vastag nyers lazacfilé
- 10 dkg vaj
- citrombors
- 50 dkg tisztított nyers spenót
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors
Először a spenótot készítem el, mert a lazac nagyon hamar készen lesz és nem szeretném melegíteni. A megtisztított és megmosott spenótot készre főzőm, vagy ha van valakinek párolója, abban is meg lehet párolni. Amikor ezzel megvagyok, leszűröm a levét. Egy serpenyőben a vaj 1/5 részét felforrósítom, rádobom a spenótot, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint sózom, borsozom. Összeforrósítom, de már nem kell tovább főzni.
Jöhet a hal! A nyers halszeleteket bedörzsölöm citromborssal. A vaj maradék részét felforrósítom és 3 perc alatt megsütöm rajta a lazac egyik felét fedő alatt. Aztán megfordítom, és 2 percig fedő nélkül a másik felét is megsütöm. A fokhagymás spenóttal tálalom.
Tipp: A lazac legyen filé, de az egyik felén bőrös. Sütés/párolás során így nem esik szét, tálalás előtt eltávolítható. Aki szereti, adhat még hozzá egy kis fokhagymás tejfölt. 1 doboz tejfölbe 1-2 gerezd fokhagymát lehet belezúzni.
Jó tudni! A lazac tele van omega 3 zsírsavakkal. Ezek megakadályozzák a vérrögök keletkezését, a szívtrombózis kialakulását. Csökkentik a tryglicerid és a rossz koleszterin (LDL) szintet.
Tápérték:
|
Lazac |
Spenót |
Energia |
179 kcal |
23 kcal |
Fehérje |
19,9 g |
2,8 g |
Zsír |
10,4 g |
0,3 g |
Szénhidrát |
0 |
3,6 g |