Vajas lazac fokhagymás spenóttal - Az Egészségséftől

Vajas lazac fokhagymás spenóttal - Az Egészségséftől

Mint tudjuk, a hal nagyon egészséges. Azonban én nem minden halat szeretek, előnyben részesítem a tengeri változatokat. Azoknak ajánlom ezt az ételt, akik szeretik a különlegesebb ízeket, a szálka nélküli halat, és nem mellesleg vigyázni szeretnének alakjukra.

Elkészítési idő: kb.: 45 perc

Hozzávalók:

  • 4 szelet kb. 2 ujjnyi vastag nyers lazacfilé
  • 10 dkg vaj
  • citrombors
  • 50 dkg tisztított nyers spenót
  • 3 gerezd fokhagyma zúzva
  • só, bors

Először a spenótot készítem el, mert a lazac nagyon hamar készen lesz és nem szeretném melegíteni. A megtisztított és megmosott spenótot készre főzőm, vagy ha van valakinek párolója, abban is meg lehet párolni. Amikor ezzel megvagyok, leszűröm a levét. Egy serpenyőben a vaj 1/5 részét felforrósítom, rádobom a spenótot, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint sózom, borsozom. Összeforrósítom, de már nem kell tovább főzni.

Vajas lazac fokhagymás spenóttal - Az Egészségséftől

Jöhet a hal! A nyers halszeleteket bedörzsölöm citromborssal. A vaj maradék részét felforrósítom és 3 perc alatt megsütöm rajta a lazac egyik felét fedő alatt. Aztán megfordítom, és 2 percig fedő nélkül a másik felét is megsütöm. A fokhagymás spenóttal tálalom.

Tipp: A lazac legyen filé, de az egyik felén bőrös. Sütés/párolás során így nem esik szét, tálalás előtt eltávolítható. Aki szereti, adhat még hozzá egy kis fokhagymás tejfölt. 1 doboz tejfölbe 1-2  gerezd fokhagymát lehet belezúzni.

Jó tudni! A lazac tele van omega 3 zsírsavakkal. Ezek megakadályozzák a vérrögök keletkezését, a szívtrombózis kialakulását. Csökkentik a tryglicerid és a rossz koleszterin (LDL) szintet.

Tápérték:

 

Lazac

Spenót

Energia

179 kcal

23 kcal

Fehérje

19,9 g

2,8 g

Zsír

10,4 g

0,3 g

Szénhidrát

0

3,6 g



Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek