Vágjunk bele: az életmódváltás alapjai

Vágjunk bele: az életmódváltás alapjai

Bizonyára sokszor elgondolkodtak már azon, hogy belevágjanak testük és lelkük megújításába. A zökkenőmentes újrakezdéshez Kovács Judit dietetikus ad néhány jótanácsot, amelyek segítségünkre szolgálhatnak az életmódváltás elsőre talán kissé rögösnek tűnő útján.

Elérhető célokat fogalmazzunk meg!

Mindegy, hogy fogyás, hízás vagy egyszerűen egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élet a célunk, az életmódváltás első lépései mindig a legnehezebbek, de emellett nagyon meghatározóak is. Amikor eldöntjük, hogy elindulunk a változás útján, mindig fontos megfogalmaznunk céljainkat és okainkat is, amelyekből a későbbiekben erőt meríthetünk.

Céljaink legyenek mindig élethelyzetünkhöz igazítva, reálisak és tarthatóak, ne tűzzünk ki elérhetetlen célsúlyt vagy irreális sportteljesítményt, hiszen a hosszú távú motivációt csakis folyamatos sikerélményekkel tudjuk fenntartani. Kezdjünk könnyebben elérhető célokkal, és ezek teljesítése után, fokozatosan haladjunk az egyre nehezebben és nehezebben elérhető mérföldkövek felé.

Lépésről lépésre haladjunk!

Ne akarjunk mindent egyszerre! Az életmódváltás nem megy egyik pillanatról a másikra, életünk fenekestül való felfordítása sosem tartható hosszútávon. A változásoknak rutinná kell válniuk, amelyhez elengedhetetlen a fokozatosság. Határozzunk meg egy-egy apróbb változtatást és, ha ezek már beépültek mindennapjainkba, akkor találjunk ki újabb és újabb lépéseket. „Nem életszerű az a mondat, hogy „Soha többé nem eszem édességet”. E helyett mondjuk azt, hogy csak heti kétszer eszünk a mostani 5-6 helyett” – tanácsolja Kovács Judit, dietetikus.

Készüljünk fel mentálisan is!

Az életmódváltás nem csak fizikailag, de mentálisan is nagyon megterhelő tud lenni. Ahhoz, hogy eredményesek tudjunk lenni, elengedhetetlen, hogy egész lényünkkel akarjuk a változást. Nem elég, ha csak környezetünk unszolására vágunk bele például egy fogyókúrába, nekünk is teljes szívünkkel el kell köteleződnünk, hiszen csak így tudunk majd motivációt meríteni céljaink eléréséhez.

Vágjunk bele: az életmódváltás alapjai

Ne vágjunk bele egyik napról a másikra az életmódváltásba, gondoljuk át, tervezzük meg alaposan, hogy mikor, mit és hogyan csinálunk majd, mit eszünk, hányszor sportolunk, mik a céljaink és milyen teljesítményt várunk el önmagunktól, mikor lehetünk elégedettek az eredményeinkkel.

Figyeljünk fokozottan az egészséges életmód 3 alappillérére!

Életmódváltásunk első lépéseinek meghatározásakor érdemes a megfelelő folyadékfogyasztás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás hármasát átgondolnunk és figyelembe vennünk. Ezen alappillérek mentén haladva látványos sikereket érhetünk el, így nem érdemes egyiket sem kihagynunk életmódváltó programunkból.

Egészségünk egyik alapja a megfelelő folyadékbevitel, hiszen fontos szerepe van az anyagcsere folyamatainkban, emellett a dehidratáltság nagymértékben befolyásolhatja hangulatunkat és csökkentheti energiaszintünket is. Első lépéseként törekedjünk arra, hogy napi vízfogyasztásunkat emeljük legalább 2-2,5 literre, így adva meg szervezetünk számára a megfelelő hidratálást. A napi szükséges folyadékmennyiség elfogyasztása megkönnyítheti testsúlyfeleslegünk leadását, szervezetünket felfrissíti és bőrünk hidratálásában is szerepet játszik, így fiatalítva meg egész testünket.

A megfelelő folyadékfogyasztás mellett elengedhetetlen odafigyelnünk táplálkozásunkra is. „Érdemes napi öt étkezésben gondolkodnunk, amelyek mindegyike tartalmaz zöldséget vagy gyümölcsöt. Ne feledjük, szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra is, fogyásunk titkát ne abban keressük, hogy nem eszünk köretet vagy kenyeret. Törekedjünk arra, hogy hetente legalább kétszer együnk halat, de a húst nem szükséges minden napra beiktatnunk. Keressünk egészséges és alacsony kalória-tartalmú ételeket, hogy változatosan étkezhessünk” – javasolja Kovács Judit dietetikus.

Talán a sportolás tekintetében a legfontosabb, hogy ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat magunk elé, hiszen ezek felesleges túlterhelést és akár sérüléseket is eredményezhetnek. Fontos, hogy mindig az edzettségi szintünknek megfelelő mozgásformát válasszunk, ha ez kezdetben csak egy könnyű sétát jelent, az sem probléma, több mint a semmi és fokozatosan jobb lehet. Mozogjunk hetente legalább háromszor, válasszunk olyan sportokat, amelyektől megfelelő mértékben fáradunk el, és élvezettel tudjuk csinálni.

Az életmódváltás nem könnyű és nem megy egyik napról a másikra, de ha kellően elszántak, magabiztosak és tudatosak vagyunk, látványos sikereket érhetünk el és jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek