Utazók betegsége: hasmenés, székrekedés

Utazók betegsége: hasmenés, székrekedés

Ha pechünk van, éppen vakáció közben kap el bennünket a hasmenés, de szintén a helyváltozást okolhatjuk a székrekdés miatt. Kellemetlenséget okoz brámelyik, viszont ijedtségre nincs ok, szervezetünk legtöbbször maga is leküzdi a problémát. Ha nem, segítsünk egy kicsit.

A hasmenést leggyakrabban valamilyen vírus, baktérium vagy ételmérgezés okozza. Gyakran előfordul, hogy éppen nyaraláskor, idegen országban tör ránk, és ez nem véletlen, hiszen kimozdulva a már ismert és megszokott környezetből, nem a megszokott táplálékokkal, ivóvízzel találkozik az ember.

Hasmenéssel ürülnek a kórokozók is

Akkor  alakul ki a hasmenés, amikor a kórokozó vagy az ételben lévő toxikus anyag károsítja a bélfalat, ilyenkor ugyanis a bél nem képes ellátni normális funkcióját, zavar támad a felszívás és a kiválasztás során. Jellemzően nagy mennyiségű, híg széklet ürül, naponta 4-5, de akár 10-12 alkalommal is. Az egyetlen pozitívum az, hogy a fokozott székletürítéssel a hasmenést kiváltó ok, azaz a kórokozó vagy ételméreg is kiürül a szervezetből.

Utazók betegsége: hasmenés, székrekedés

Sem félni, sem megijedni!

A hasmenés gyakran jár hányással, hányingerrel, sőt hőemelkedéssel és lázzal is. A legfőbb problémát az jelenti, hogy a folyadék- és tápanyagvesztéssel a szervezet legyengül, kiszárad. A kórállapot az esetek zömében nagyon gyorsan, átlagosan 48-72 óra alatt lezajlik. A hányás többnyire 6-8 óra alatt már enyhül, a hasmenés 1-4 nap alatt elmúlik.

Babák és idősek

Három betegcsoport képez kivételt, akik fokozott figyelmet igényelnek: a csecsemők, az idős emberek és a legyengült immunrendszerű betegek. Az ő folyadékháztartásuk labilis, könnyen felborulhat, és már viszonylag kis folyadékvesztés is komoly keringési problémákhoz, akár kiszáradáshoz is vezethet. De még az ő esetükben sem ajánlott az erélyes hasfogók folyamatos alkalmazása, inkább hagyni kell a hasmenés természetes lefolyását. Elég  a lázat csökkenteni, de azt sem érdemes 38 ºC alatt – hiszen a láz a szervezet természetes védekező reakciója. Nincs szükség nagy diétás megszorításokra sem, de azért jó, ha pár napig kis mennyiségű, könnyen emészthető ételeket eszünk, és kerüljük a tejet. A gyömbér és a menta például kiválóan nyugtatja az emésztőrendszert.

Szalmonella

A legtöbb hasmenés esetében nem szükséges egyből orvoshoz fordulnunk. Ám ha tömeges megbetegedésről van szó, ha táborban vagy családi cukrászdázás után, esetleg nyers tojás vagy baromfihús fogyasztását követően masszív, nehezen múló hasmenés jelentkezik, gyanakodjunk szalmonellafertőzésre. Ez nagyon híg, vizes, bűzös széklet ürítésével jár, amit erős hasi görcsök, hőemelkedés, láz, étvágytalanság és gyengeség kísérhet. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kelle fordulni!

Széklettenyésztésre is szükség van, amit az ÁNTSZ végez – ennek elsősorban nem terápiás, hanem járványügyi jelentősége van. Ha valóban szalmonellafertőzésről van szó, akkor a járványügyi osztály megteszi a megfelelő lépéseket és megadja a szükséges tájékoztatást.

Székrekedés utazáskor

A megszokott étrend, a napi rutin megváltozása megzavarhatja a székelési inger kialakulását, de a tétlen ülés, a mozgás nélkül eltöltött órák, a hosszú ideig tartó mozdulatlanság is okozhat székrekedést. Tény, hogy hosszabb utazások alkalmával a szorult helyzetek gyakoribbá válnak. Utazás közben nem mindig adott a lehetőség a mellékhelyiség meglátogatására, márpedig pusztán az inger visszatartása is székrekedéshez vezet. A pszichés tényezők szintén képesek a normális ritmus megzavarására. Az utazással járó izgalom, az idegen környezet, a higiénia hiánya mind székelési zavarhoz vezethetnek. Ezek mellett nem elhanyagolható faktor az időeltolódás sem, amely a biológiai órát zavarja össze, de a szokatlan ételek is vezethetnek székrekedéshez.

Utazók betegsége: hasmenés, székrekedés

A székrekedés tünetei

A székletürítés ritmusa minden embernél más, általában jellemző a napi rendszeresség, de az ennél ritkább vagy gyakoribb székelés sem tekinthető kórosnak. Székrekedésről akkor beszélünk, ha hetente háromnál kevesebb a székletürítés, illetve ha két székürítés között 48 óránál hosszabb időtelik el. Szintén székrekedésnek tekintendő a normálisnál sokkal keményebb széklet. Emellett ha egyszerre kis mennyiségű, naponta 50 grammnál kevesebb széklet távozik, az is lassan és erőlködve, utána pedig megmarad a teltségérzet. A székrekedést általában hasi fájdalom, görcs kíséri, jellemző a puffadás és a gázképződés, a hányinger, levertség, ingerültség is. A száraz széklet a végbél megrepedését okozhatja, amely vérzéssel járhat.

Kezelés

A helyes táplálkozás utazás közben is segíthet, érdemes sok, az átlagosnál több vizet fogyasztani akkor is, ha emiatt gyakrabban kell pihenőt tartani. Rostban gazdag élelmiszereket (pl. teljes kiőrlésű péksütemény) érdemes enni, esetleg kétszersültet, aszalt gyümölcsöt. A beiktatott pihenők közben érdemes tornázni egy keveset, helyben futás, guggolás, törzskörzés átmozgatja a beleket, ezeket a gyakorlatokat a parkolóban vagy a reptéren is el lehet végezni. A hashajtó szerek hosszú távon nem orvosolják a székrekedés problémáját, a gyógyuláshoz a kiváltó okot kell kezelni, de az utazás alatti székrekedés ellen alkalmanként be lehet venni olyan vény nélkül kapható, kis tasakos székletlágyítót, amelyet könnyen, víz nélkül le lehet nyelni, és nem okoz drasztikus, hirtelen hasmenést, viszont rendezi a kellemetlen székelési problémákat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek