Utazik a család – de lesz ebből pihenés?

Utazik a család – de lesz ebből pihenés?

A gyermekes családok egyik nagy dilemmája, hogy jó lenne valahova kimozdulni, de egyrészt nagy szervezést igényel, másrészt sok édesanya panaszkodik arról, hogy csupán más környezetben szaladgál a gyerekei után, tehát neki nem annyira pihenés a nyaralás. Jó ez így?

Nem kétséges, hogy az egész éves hajtást fontos lenne levezetni egy kis lazítással, pihenéssel, de családon belül sem egyezik sokszor a vélemény arról, hogy mit nevezünk nyaralásnak. Különbözőek vagyunk, különböző tervekkel, igényekkel – szerencsésnek mondható az a család, ahol mindenki nagyjából hasonló elvárásokkal indul neki az utazásnak.

Az első meccs az lesz, hogy mennyi pénzt tudnak erre szánni és ebből hova és hány napra utazzon el a család. A szakértők véleménye az, hogy az egy hetes nyaralás sajnos kevés. Számos pszichológiai kutatás eredménye igazolja, hogy még egy hosszabb vakáció is csak rövid ideig kompenzálja a munkahelyi stresszt. Ha azt várjuk el egy nyaralástól, hogy utána hónapokig jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor csalódni fogunk. A szakemberek szerint ehhez inkább arra lenne szükség, hogy a hétköznapokban képesek legyünk kezelni a stresszt és egyensúlyban tartani a munkát és a magánéletet.

Utazik a család – de lesz ebből pihenés?

Nekem nem tetszik, én mást akarok!

Nincs mese, a tervezésnél muszáj mindenki igényeire odafigyelni, ha nem akarjuk, hogy szabadságunk alatt és még hazafelé is duzzogó, elégedetlen családtagokkal töltsük az időt. Pech, ha a család egyik tagja a városnézős, múzeumlátogatós programokat részesíti előnyben, a másik inkább csak heverészne valahol, egyikük a hegyekért van oda, másikuk a tengert nem bírja nélkülözni, van, aki egy sátrazással, kempingezéssel akar kalandozni, más csak kényelmes szobában, ellátással érzi jól magát – ember legyen a talpán, aki képes összehangolni ilyen igényeket!

Kompromisszumok, egyensúly!

Kompromisszumra szükség van – de ez ne azt jelentse, hogy az anya enged mindenben, mártírként feláldozza magát és az igényeit a „szent cél, a családi béke” érdekében. Legyen a nyaralásnak semmittevős, alvós napja, legyen mászkálós, városnézős, és akkor sincs tragédia, ha egy-egy napra két részre oszlik a társaság! Ha apa inkább a hasát süttetné, akkor maradjon otthon (esetleg a kisgyerekkel), anya pedig nézzen szét a városban és fagyizzon a nagyobbikkal, a gyerekeknek is jót tesz, ha néha jut rájuk saját idő a szülővel! Az anya-lánya, apa-fia programok nagyon fontosak tudnak lenni, mélyítik a kapcsolatot.

Ha valaki családdal nyaral, akkor édesanyaként gyakran panaszkodik, hogy az utazás előtti hetekben is az ő nyakába szakad a szervezés, logisztika, mosás és pakolás, az utazás alatt ugyanúgy 0-24-ben a gyerekfelügyelet, ha önellátásra fizettek be, akkor vásárolni, főzni, mosogatni kell, hazajövetel után pedig a szokásos házimunkát tetézi a kipakolás, mosás, teregetés, vasalás, elpakolás, szóval minden.

Drágám! Hagyjuk otthon a gyereket!

Lehet gyerekkel igazán pihenni? Vagy csak annyit ér a nyaralás, hogy máshol szaladgálunk a gyerekek után?

- A válaszom: igen is, meg nem is – válaszolja a Patika Tükör kérdésére Csiki Judit coach, a Zöldsaláta életmódblog bloggere, maga is kétgyermekes édesanya. - Egyrészt egy időre tényleg vége az olyan nyaralásoknak, amikor egy egész könyvet is kiolvashattunk a medence partján. A gyerekek folytonos felügyeletet igényelnek - idegenben, vízközelben még a szokásosnál is jobban oda kell figyelni rájuk. A városnézések is rövidülnek, kicsi gyerekekkel nem lehet egész nap egy világváros utcáit róni, vagy órákig múzeumokban nézelődni.

Másrészt viszont némi rugalmassággal sok minden megoldható. A gyerekek bámulatosan képesek alkalmazkodni, így az sem igaz, hogy csak és kizárólag gyerekprogramokat lehet betervezni. A korukhoz, érdeklődésükhöz igazodva simán belefér egy-egy nevezetesség felkeresése, főleg, ha mesélünk nekik a hozzá fűződő történetekről. A várakat például a legtöbb gyerek már kicsi kortól kedveli.

A vízparton is be lehet osztani a felügyeletet, főleg, ha többen vagyunk egy társaságban. Az, hogy hány felnőttre van egyszerre szükség, szintén elsősorban a gyerekek korától függ. Egy-két ember viszont általában el tud „szökni” a társaságból egy nyugodt kávéra, vagy egy kis úszásra.

És természetesen érdemes néha a gyerekek nélkül is pihenni. Ez lehet csak annyi, hogy pár napra vállalják őket a nagyszülők, miközben mi a párunkkal kettesben otthon élvezzük a csendet – és természetesen megfogadjuk, hogy nem az elmaradt házimunkát pótoljuk be ilyenkor.

Utazik a család – de lesz ebből pihenés?

A pakolás, a logisztika kisgyerekkel nem egyszerű, hiszen minden felmerülő eshetőségre gondolni kell, és akár listát is írni, hogy semmi ne maradjon otthon. Minél nagyobb viszont a gyerek, annál kevesebb holmira lesz szükség, annál gyorsabb a készülődés. Persze a hatékonysághoz az is kell, hogy ne a családban egyvalakinek kelljen mindenre gondolnia, munkamegosztással nem csak a gyerekfelügyelet, hanem a csomagolás is egyszerűbb! – tette hozzá a coach.

Az Eurostat legfrissebb, 2018-as beszámolója szerint az EU-s tagországok állampolgárainak közel 33%-a nem tudja megengedni magának, hogy egy hétre elmenjen valahová nyaralni. Talán nem meglepő módon ez az arány kicsit magasabb, közel 35% a gyermekes családok esetében.

Megengedhetem magamnak?

A magyarok mintegy fele anyagi szempontok miatt nem engedheti meg magának az évi egyhetes rendszeres kiruccanást sem, bár az elmúlt 5 évben nőtt a nyaralni tudók aránya hazánkban is. Sokakat nem a pénzhiány, hanem a munkahelyi szabadságolásuk akadályoz.

A pénzhiány egyébként kapcsolati tőkével áthidalható. Ha két család szívesen cserél lakhelyet egy hétre egymással, akkor – példának okáért – a Mátrából a Balatonra el lehet menni nyaralni, míg a balatoni család egy hetet tölthet a Mátrában. Szerencsés esetben ilyenkor csak az utazás és a helyi programok jelentkeznek pluszköltségként: az élelmezésre otthon is nagyjából ugyanannyit költenénk. Ilyen lakáscserére egyébként internetes szolgáltatók is alakultak: megbízható, leellenőrzött tagok nyaralhatnak egymás lakhelyén – lényegesen olcsóbban, mint ha a szállást is meg kellene fizetni valahol.

Az évi legalább egyszeri pihenésnek komoly egészségvédő hatása is van. Nyaralás alatt ugyanis szervezetünk stresszhormon-szintje még akkor is csökken, ha nem sikerül teljesen ellazulnunk. A jótékony hatás – hacsak nem szakad a nyakunkba extrém teher az utazás előtt - már a nyaralás előtti pár hétben is érezhető amiatt, hogy a tervezgetése közben máris pozitívabban látjuk a világot, várjuk a kikapcsolódást. Tervezzünk tehát, és legalább pár napra mozduljunk ki otthonról!

Kéky Kira

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek