Út a belső harmóniához

Út a belső harmóniához

A mindennapi stresszel megbirkózni senkinek sem könnyű, a hétköznapi harmónia helyett sokszor marad a küzdés, a napok túlélése. Több módszer is létezik, amellyel belső nyugalmunkat megteremthetjük, ráadásul számos testi tünetet produkáló betegségre is jótékony hatást gyakorolhatunk vele.

A meditáció és a relaxáció nem csak a lélekre hat, de a testre is, szív- és érrendszeri betegségek, vérnyomásproblémák, cukorbetegség, emésztési zavarok kiegészítő kezelése lehet, emellett a mentális problémákat, a stresszt, a depressziót, a szorongásos és pánikbetegségeket, fóbiákat szintén enyhítheti. A háttérben álló tudományos magyarázat szerint a meditáció és relaxáció, illetve a légzésgyakorlatok (rendszeres) gyakorlása biokémiai folyamatokat indít el a szervezetben, hatással van a vér összetételére, a keringésre, a hormonképzésre, csupa hasznos anyagot (dopamin, oxitocin, melatonin, szerotonin) szabadít fel, így fejti ki hatását.

Út a belső harmóniához

A meditációnak két fajtáját különböztetjük meg, a koncentratív meditációt a legtöbbször ülve szokás elvégezni, viszonylag nagy éberség szükséges a kivitelezéséhez. Általában egy feladatot kell végrehajtani, példádul összpontosítani egy kiválasztott dallamra vagy gondolatra. Másik fajtája, a receptív meditáció célja, hogy minden gondolat és kép eljusson a belső tudatig. A relaxáció ezzel szemben általában fekve történik, az egész testet, akár apró lépésenként, testrészenként kell ellazítani. Rendkívül pihentető állapot, nem ritka, hogy gyakorlója elalszik közben. Természetesen mindkét módszernek számtalan fajtája van, pl. az autogén tréning, biofeedback, imagináció, jóga.

Jóga bárkinek, mindenkinek

A jóga spiritualitása sokakat elijeszt a kipróbálásától, pedig napjaink egyik legjobb stresszoldó sportja. Gyakorlói a test és a lélek harmóniáját keresik, hisznek bizonyos erkölcsi és etikai elvekben, a test és az izomzat megerősítésére törekednek a jellegzetes gyakorlatokkal, jógatesttartásokkal (ászanákkal), közben megtanulják szabályozni légzésüket, illetve megtanulnak relaxálni. Schrick Tímea, a családias hangulatú, budai NemcsakJóga Mozgásstúdió (www.nemcsakjoga.hu) oktatója mindenkit arra biztat, hogy próbálja ki ezt a mozgásformát.

"Stúdiónk küldetése, hogy a jóga minél szélesebb réteg számára elérhető legyen: kisbaba kortól egészen a senior korosztályig. Mi kis csoportokban dolgozunk, így mindenkire külön-külön oda tudunk figyelni. Az a tapasztalatom, hogy az óra végére mindenki kellemesen elfárad, esetleg el is bóbiskolnak relaxáció közben, és mindannyian egy kicsit kiegyensúlyozottabban mennek el tőlünk. Nincs olyan gyakorlat, amit lehetetlen lenne elvégezni, mindenkinek éppen annyit kell tennie, amire aznap, abban az adott pillanatban képes. Ha nem tud már tovább nyújtózni, akkor nem is kell, a jóga lényege, hogy jól érezzük magunkat közben és utána is.”

Van választása!

Sokféle jógairányzat és típus létezik, ezek közül az hatha jóga az egyik legismertebb, a jógát világi módon mutatja be, a legtöbb, nálunk is ismert irányzat ebből alakult ki. Részei a testgyakorlatok és a mentális tréning, vagyis a meditáció. Nyugati kultúrákban főként egészségmegőrzésre használják. Attól függően, mire szeretnénk nagyobb figyelmet fektetni, melyik irányzat áll hozzán közelebb, részt vehetünk gerincjógán, stresszoldó jógán, de választhatjuk például a Vinyasa flow-t, amely egy dinamikus jógairányzat, amelyben az ászanákat (testhelyzeteket) egymásba fűzve, sorozatokban gyakorolják. Az Aviva jóga a női hormonrendszert tartja karban, a Bikram jógát 38-40 C-ra felfűtött teremben végzik, 40%-os páratartalomnál, a bodyART a jóga és a gyógytorna elemeit ötvözi. Létezik kismamajóga és senior jóga is, de már gyerekek is kipróbálhatják ezt a mozgásformát.

Út a belső harmóniához

„A jóga célja az egészséges test megteremtése”, mondta el Schrick Tímea. „Az izmok erősek és rugalmasak lesznek, megfelelő lesz a tónusuk, a hosszuk. A mindennapi a feszültségek, emocionális megpróbáltatások mind az izmainkban csapódnak le, egy-egy stresszhelyzetben valóban érezzük is, ahogy megfeszülnek. A jóga hatására nem feszül annyira a hát, a váll, helyesebben oszlik el a terhelés az ízületeken, könnyebben ülünk az irodában is, hiszen hátizmunk dolgozik. Tudatosul a testérzetünk, az órai belső figyelem átszivárog a mindennapi életbe, tudatosabbak leszünk magunkkal kapcsolatban. Önkéntelenül jobban figyelünk a légzésre, lassabban, megfontoltabban vesszük a levegőt, tüdőnk nagyobb felületét kihasználjuk, nem csak a mellkasunkba pihegünk. A test megtanulja a technikákat, és alkalmazza is őket, ez hatással lesz a mindennapi lelkiállapotra. Ha egy tapasztaltabb jógázó stresszhelyzetbe kerül, legyen ez akár csak egy munkahelyi konfliktus, akaratlanul is elő tudja hívni a tanultakat, mélyről fújja ki a levegőt, leállítja vagy visszafordítja a stresszfolyamatokat, könnyebben oldja meg a helyzetet.”

Tudni szeretné, hogyan relaxáljon otthon? Tudja meg a Patika Tükör decemberi számából!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek