Újévi hiedelmek a tányérunkon

Újévi hiedelmek a tányérunkon

Mitől leszünk szerencsések és gazdagok jövőre? Mindenkinek megvannak az évfordulót övező szokásai, hóbortjai, amelyek az óév utolsó és az újév első étkezéseit is befolyásolják.

A magyar hiedelmek szerint a malac hozza meg újévre a szerencsét. Egyesek úgy gondolják, azért lett ő az évfordulók szupersztárja, mert turcsi orrával előre túr, tehát a jövőbe, és képes kiforgatni a földből a szerencsét. Mások szerint viszont zsíros húsa teszi alkalmassá erre a megtisztelő címre, hiszen a jólétet szimbolizálja. Itthon általában sültként vagy virsli formájában kerül a szilveszteri asztalra, de külföldön is sokféle módon fogyasztják ilyenkor. Csakúgy, mint az apró, kerekded formájú ételeket, mint a lencse, a bab vagy a borsó. Ezek ugyanis hasonlítanak a pénzre. Itthon főként főzeléket vagy levest készítünk belőlük.

A világ szerencséje

Ám ahány nemzet, annyi szokás. Amerikában tipikus gazdagságot ígérő étel a káposzta, mert összesodort zöld levelei hasonlítanak egy tekercs zöldhasúra, azaz a dollárra. Míg nálunk az a hiedelem, hogy a hallal elúszik a szerencse, addig az északi népeknél az a mondás tartja, hogy “annyi pénzed legyen, amennyi pikkelye van a halnak”. A déli népek pedig az éjfélhez közeledve szőlőt vagy mazsolát kapnak be. A szemek a következő év hónapjait szimbolizálják.

Újévi hiedelmek a tányérunkon

Szinte mindenhol tiltólistás szilveszter és újév környékén a szárnyas, a vad és a rákfélék. A szárnyasok elrepülnek a szerencsével vagy elkaparják azt, a vadak elszaladnak vele, a rákok pedig hátrafelé haladnak, így nem jelenthetnek sok jót a jövőre nézve.

Mitől vagyunk másnaposak?

A szerencsét hozó ételek mellett a szilveszter elengedhetetlen „vendége” az alkohol is, aminek túlzott fogyasztása könnyen másnapossághoz vezet, amelyet több dolog is okozhat.  Az alkohol vízhajtó, így dehidratáltságot okoz, valamint irritálja a gyomor nyálkahártyáját, sőt az alvásunkat is megzavarja. Az elfogyasztott alkoholt a májunk bontja le, amely ennek következtében ilyenkor nem tud glükózt termelni, így vércukorszintünk alacsony lesz. De a fő ok az, hogy a máj alkohol-dehidrogenáz nevű enzimje az alkoholt acetaldehidre bontja. Ez egy erősen toxikus vegyület, amely míg jelen van a szervezetben fejfájást, émelygést, hányást okozhat.

Így kerülje el a másnaposságot!

  • Ne fogyasszon alkoholt éhgyomorra!
  • Alkoholfogyasztás közben igyon alkoholmentes italokat is, minden kör után legalább egy pohárral!
  • Lefekvés előtt fogyasszon el legalább két pohár szénsavmentes ásványvizet!
  • Aludjon, amennyit csak tud!
  • Sétáljon egyet a friss levegőn!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek