Újabb kisfejű baba Spanyolországban

Újabb kisfejű baba Spanyolországban

Kóros kisfejűséget és egyéb fejlődési rendellenességeket mutatott az ultrahangvizsgálat egy zikavírussal fertőzött kismama magzatánál Spanyolországban - erősítették meg a spanyol sajtó értesülését pénteken a katalán egészségügyi hatóságok. Ez már a második ilyen eset Európában.

2016.05.09

A terhességének 20. hetében járó várandós nő néhány hónappal ezelőtt Dél-Amerikában járt, ott kapta el a fertőzést. A diagnózis ismeretében mindazonáltal úgy döntött, nem kéri a terhesség megszakítását. A hivatalos tájékoztatás szerint a nő nemcsak a zikalázat, hanem a dengue-lázat is elkapta, a magzatnál pedig több rendellenesség is észlelhető.

Spanyolországban 13, zikavírussal fertőzött várandós nőt tartanak nyilván, magzatuk fejlődését folyamatosan figyelik. Tizenkét esetben nem találtak rendellenességet az orvosok. A spanyol egészségügyi hatóságok adatai szerint összesen 105 embernél mutatták ki a fertőzést, mindannyian Dél-Amerikában jártak, mielőtt megbetegedtek.

Újabb kisfejű baba Spanyolországban

Európán belül Szlovéniában regisztrálták az első olyan esetet, amikor a vírus fejlődési rendellenességet okozott egy magzatnál.

A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál. Más esetekben a fertőzés nem vezet súlyos megbetegedéshez.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Brazília jelenleg a leginkább érintett ország, ahol 1,5 millióra teszik zikás fertőzések számát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek