Újabb betegség, amit kullancsok terjeszthetnek

Újabb betegség, amit kullancsok terjeszthetnek

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a kullancscsípés elvétve akár húsallergia kialakulását is eredményezheti.

Az eddig regisztrált esetek zöme ugyan egy, az amerikai kontinensen élő kullancsfajhoz köthető, de már Európában és Ausztráliában is találkoztak a jelenséggel. Kullancscsípés is állhat a látszólag minden előzmény nélkül kialakuló vöröshús-allergia hátterében. Az utóbbi pár évben az Egyesült Államok délkeleti részén megszaporodott azon esetek száma, amelyekben a páciensnél egyik napról a másikra kiütéseket, hányást, hasi görcsöket, vagy akár anafilaxiás sokkot váltott ki egy marhaszelet, hamburger, báránycomb vagy sertéssült elfogyasztása, holott korábban ezeket akár évtizedeken keresztül gond nélkül ehette.

A húsallergia kialakulásáért Amerikában a kontinens középső részén honos Amblyomma americanum - közismert nevén „Lone Star” (magányos csillag) - nevű kullancsfaj tehető felelőssé, amely nevét a nőstények hátán lévő csillagszerű fehér foltról kapta. Előfordulása főként bokros-cserjés területeken és sűrű aljnövényzetben jellemző, és a vadon élő állatok terjesztik.

Azt, hogy a különös allergiás esetek hátterében kullancscsípés állhat, először 2007-ben vetették fel a Virginiai Egyetem szakemberei. Bár egyre több részlet derül ki a kullancs által okozott húsallergiáról, azt még nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy az antitestek termelődését a kullancs csípése váltja ki. Az sem egyértelmű, hogy a kullancs nyálában található anyagok indítják be a reakciót.

Újabb betegség, amit kullancsok terjeszthetnek

Kullancscsípéssel összefüggő húsallergiás eseteket regisztráltak már Ausztráliában, Spanyolországban, Franciaországban és Svédországban is, így könnyen elképzelhető, hogy előbb-utóbb más kontinensen is újabb betegséget írhatunk a kullancsok rovására.

Forrás: Wall Street Journal online

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek