Új egyensúly - 50 felett a nők...

Új egyensúly - 50 felett a nők...

Minden átalakul, kívül-belül. Mennyit ér az, amit eddig végeztünk, és hogyan tovább? Ez az életközepi válság. Az a kérdés, hogy megtaláljuk-e az új egyensúlyt. Ötvenes éveinkben újra több idő jut önmagunkra, itt van tehát a lehetőség, hogy kissé újraírjuk az életünket. Ha már nem úszhatjuk meg a változást…

Szervezet

Menopauza

Az ötvenes éveik elejére a nők 99 százalékánál bekövetkezik és le is zajlik a menopauza. A kilmax idegrendszeri és szervi tünetekkel is jár. A leggyakoribb panaszok a nappali és éjszakai izzadás, a gyakori vizelési inger, a libidó csökkenése, a magas vérnyomás, a depresszió, a félelemérzés, a szapora szívdobogás és a szédülés.

Új egyensúly - 50 felett a nők...

Érdekesség, hogy a menstruáció elmaradását nem minden népnél kísérik kellemetlen tünetek, vagy legalábbis kevésbé tulajdonítanak ezeknek jelentőséget. Ez is mutatja, hogy ez kulturális kérdés is. A nyugati világban, ahol egyfajta fiatalságkultusz uralkodik, és kevésbé jellemző az öregedés elfogadása, az öregség tisztelete, a menopauzát gyakran fájdalmasnak élik meg a nők.

Mint dr. Demjén László mondja, országszerte minden nagyobb városban működik menopauza-rendelés, ahol erre specializálódott nőgyógyászok fogadják a változókori panaszoktól szenvedő nőket. A tünetekre megoldás lehet a hormonpótlás.

Csontritkulás

Harmincéves korunk után lassan eltolódik a csontszövetben az építő-bontó egyensúly, és minden évben egy-két százalékos csontvesztés jelentkezik. A csontritkulás egyik fajtája a posztmenopauzás oszteoporózis, amely a változókorban lévő nők egy részét érinti. Ha leáll a ciklus, egy éven belül jelentős csontvesztés következhet be.

A csontritkulás kezdetben akár éveken át tünetek nélkül zajlik. Később a hát, a gerinc táján bizonytalan fájdalom, fáradékonyság, gyengeség jelentkezhet. A harmadik fázisban pedig már kisebb-nagyobb csonttörések is előfordulnak. Ha észleljük a kezdeti tüneteket, forduljunk reumatológushoz!

Női betegségek

Az ötvenes nőket a daganatos megbetegedések közül a méhtestrák érinti a leggyakrabban. A menopauza után bekövetkező vérezgetésnek azért is kell nagy jelentőséget tulajdonítani, mert egy esetleges daganat jele lehet. Az ilyen vérzészavar esetén a nőgyógyász szinte mindig egészségügyi kaparást végez, azaz eltávolítja a méhnyálkahártyát (ami ilyenkor a korábbinál vastagabb), hogy szövettani vizsgálatra küldje azt. Ezzel az eljárással a vérzés is megszűnik. Ha a méhvastagodásnak hormonális oka van, akkor a megoldást a hormonális kezelés jelenti. Ha azonban beigazolódik a daganat gyanúja, akkor eltávolítják a méhet. Szerencsére ma már sokkal kevesebb ilyen műtétet végeznek, mint korábban: csak a legszükségesebb esetekben történik meg.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Külső

A bőr állapota

Ahogyan dr. Révész Klaudia mondja, az ötvenes éveinkre már stabil mimikai ráncaink vannak, és a „gravitációs tünetek”, azaz a bőr megereszkedése is látványosabb. A változókori hőhullámok következtében erősödhet a rozácea (ez egy pirosodással járó bőrelváltozás, amelyet értágulatok okoznak). A bőr vékonyabbá válik, egyre több barna folt, fibróma (kis növedék a bőrön), szemölcsszerű képlet keletkezik. Fokozódnak a korábbi tünetek. A napfény hatása egyre inkább összeadódik. A klimaxtünetek kumulálódnak, az átélt betegségek és az azok miatt szedett gyógyszerek mellékhatásai is meglátszanak az arcon.

Új haj

Amint lezajlik a menopauza, a szervezet új egyensúlyi állapotba kerül, ami a bőrgyógyászati problémákat is enyhíti.

Új egyensúly - 50 felett a nők...

A hajhullás nem fokozódik tovább, a haj visszanő, bár nem feltétlenül ugyanolyan minőségben, mint korábban. A lehető legoptimálisabb eredmény elérése érdekében rendezni kell a hormonális egyensúlyt és biztosítani a megfelelő vitaminbevitelt.

Körmök

A körmök vékonyabbá válnak, töredeznek, hosszanti barázdák keletkeznek rajtuk. A háttérben hormonális probléma, de ásványianyag-hiány is állhat.

Arc

Ha szeretnénk megszabadulni a ráncainktól, vagy legalább enyhíteni azokat, ma már számos kozmetikai kezelés közül választhatunk, egyéni adottságainknak megfelelően. Hialuronsavas feltöltés: egy tűvel vizet raktározó hialuronsavat juttatnak az érintett területen a bőr mélyebb rétegeibe.

Mezoterápiás kezelés: mikroinjekciós technikával hialuronsavat, vitaminokat és egyéb hatóanyagokat vezetnek be a bőr felső rétegeibe. Kémiai hámlasztás: glikolsavval vagy triklórecetsavval lemarják a bőr felső rétegét: az erős gyulladás életre hívja a kollagén újraképződését.

Drakula-terápia: bioránctalanítás saját vérrel, ami serkenti a kollagénrostok regenerálódását.

Villanófényes (IPL, Intense Pulse Light) kezelés: a széles hullámsávú fény a bőr mélyebb rétegeiben fejti ki hatását, stimulálja a kollagén- és az elasztinrostokat.

Botox: botulinum toxint fecskendeznek bizonyos mimikai izmokba, amelyeket a kezelés után egy ideig nem vagyunk képesek ráncolni. A bőr ezalatt kisimul, mi pedig jó esetben „el is felejtjük” a ráncoló mozdulatot, így a bőrredő később kisebb eséllyel tér vissza.

Egyre gyakrabban merül fel a plasztikai sebészet körébe tartozó különböző lifting eljárások alkalmazása is.

Lélek

Párkapcsolat

Kránicz Ágnes szerint, sok ötvenes nő azt éli meg, hogy a szex sokkal felszabadultabb, mint korábban. Hiszen már nem kapcsolódik a gyerekvállaláshoz, többnyire már nem jelent gondot a fogamzásgátlás sem.

Új egyensúly - 50 felett a nők...

Ha jól gondozzuk a kapcsolatot, akkor a másik iránti vonzalom, vágy nem múlik el, csak kicsit talán több energiát kell fektetni a szexbe. Szerencsés esetben sokan „visszatalálnak” a házastársukhoz, és új fejezet kezdődik a párkapcsolatukban.

Anyaság

Fel kell készülnünk arra, hogy el kell engedni a gyerekeinket. Ez nem könnyű, nem megy magától. Ilyenkor sok anya féltékeny a gyermeke partnerére, pedig felesleges: az anya-gyerek kapcsolat örök, ezt senki nem veheti el! Meg kell találni a közelség-távolság új egyensúlyát. Hagyjuk meg a gyermekünk önállóságát, ne „másszunk bele” az életébe, ne követeljük ki a magánélete részleteit, de biztosítsuk arról, hogy ha szüksége van ránk, ott vagyunk.

Új identitás

A családi tűzhelyre talán kicsit kevesebb energiát kell fordítanunk. Itt az ideje annak, hogy megtaláljuk az új identitásunkat! Sokan például ilyenkor váltanak karriert, és belekezdenek valami olyasmibe, amire mindig is vágytak, de soha nem mertek belevágni. Az is jó ötlet, ha arra törekszünk, hogy a munka során szerzett tapasztalatainkat összegezzük. Sokan ilyenkor könyvet írnak. Miért is ne?

Sorozatunk többi részét itt találja:

Pörgés és virágzás - 40 felett a nők...

Nem csak a húszéveseké! - 60 felett a nők...

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek