Új allergén a fogászatban: a titánium

Új allergén a fogászatban: a titánium

A fogászati allergiás panaszok elkerülésére, a fogorvosok a titániumból készült fogpótlások alkalmazását javasolják. A legújabb kutatások szerint azonban ez az allergénmentesnek vélt anyag is problémát okozhat.

Szerteágazó panaszok

Az, hogy a fogászati allergiák előfordulása a mai napig jelentősen aluldiagnosztizáltmeglátásom szerint két okra vezethető vissza.-magyarázza dr. Balogh Katalin, a BudaiAllergiaközpont allergológus főorvosa. A betegség megállapítását egyrészt bonyolítja, hogya fogászatban használt fémek által okozott allergiás tünetek rendszerint kései reakciók, abeavatkozást követően hetek, hónapok, vagy akár évek múlva is jelentkezhetnek. A másik ok,hogy a fémek által okozott allergiás tünetek olyan széles skálán mozognak, hogy a betegekgyakran maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat a korábban beültetett implantátumokozza. A beavatkozás helyén jelentkező panaszok kapcsán okkal feltételezhetjük, hogy aprobléma kiváltó oka a szájüregben található allergén anyag lehet. Azonban a nikkel allergiaszindróma esetén például egy olyan összetett kórképpel találkozhatunk, mely a betegségetegyértelműen jellemző helyi bőrtünetek mellett fejfájást, gyomor- és bélrendszeri panaszokatis okozhat.

A titánium sem nyújt megoldást mindenkinek

A fogászatban használt fémek közül az allergiás reakciók okozói döntően a nikkel, króm,kobalt, arany, és réz. Az aranyról már a 80-as években is kimutatták, hogy fogászatiimplantátumokban történő felhasználása, az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket válthatki. Az implantátumok éppen ezért a legtöbb esetben egy korábban hypoallergénkéntismert anyag, a titánium felhasználásával készülnek. Az elmúlt években azonban egyretöbb eset igazolta, hogy az ortopédiában és a fogászatban alkalmazott, titániumból készültimplantátumok is allergiás reakciót okozhatnak.

A titánium által leggyakrabban kiváltott I-es és IV-es típusú allergiás reakciók főbb tünetei: égő és bizsergő érzés, szájszárazsággalvagy anélkül, az ízlelés elvesztésével, vagy más általános tünetekkel, úgy mint fejfájás,gyomorhurut, súlyvesztés, ízületi fájdalmak, izomfájdalom. Szájüregi allergia jele lehetbőrvörösség, ajak oedema, vagy bevérzések a szájpadon, szájüregi fekélyek, íngyulladás,térképnyelv, a szájzug fájdalmas berepedezése, ajak körüli ekcémás bőrelváltozások, vagy aszájnyálkahártya jellegzetes úgynevezett lichenoid reakciói.

Előzzük meg!

A fémallergia vizsgálat segítségével igazolható. Fogászati beavatkozások, implantátumbeültetése előtt különösen javasolt a teszt elvégzése azon pácienseknél, akiknél egyéb fémremár jelentkezett allergiás reakció. Fémallergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha a tüneteketokozó fémből készült tárgyak használatát mellőzzük. Könnyen cserélhetünk ez okból órát,vagy épp övet, fülbevalót, de a beültetett implantátumoktól csak jóval fájdalmasabb ésköltségesebb beavatkozások árán szabadulhatunk meg. Érdemes ezért még az implantátumokbeültetése előtt fémallergia vizsgálatot végeztetnünk.

Elengedhetetlen a vizsgálat olyanesetben, ha a beteg már elveszítette egy vagy több implantátumát, az ilyen betegeknél ugyanisközel 50%-ban igazoltak fémallergiát. Az allergén fém epicutan (rátevéses) teszt segítségévelkimutatható. A teszt elvégzése során a beteg tünetmentes hát bőrére készen kapható kamrástapaszok segítségével a vizsgálandó anyagokat felragasztjuk. A leolvasás a felhelyezéstkövető 24. 48. és 72. órában történik. - magyarázza dr. Balogh Katalin. A vizsgálat teljesenfájdalmatlan, de alapos elvégzése 8 napot vesz igénybe. A panaszok hátterében fennállóokok, illetve a későbbi problémák megelőzésének érdekében a fémekre allergiás egyének számára tehát különösen ajánlott a teszt elvégzése nagyobb fogászati beavatkozások -implantátum, fogbeültetés, tömések - előtt.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek