Ugyanaz az oka a terméketlenségnek és az elhízásnak?

Ugyanaz az oka a terméketlenségnek és az elhízásnak?

Az éhséget és a termékenységet felügyelő génre bukkantak amerikai tudósok. A TORC1-es gén egyfajta "főkapcsolóként" működik, azaz jelzi, ha elég a bevitt táplálék, és "engedélyezi" a terhességet. A felfedezés mérföldkő lehet a terméketlenség és az elhízás kezelésében.

Kikapcsolja az éhséget, ha elég a táplálék, és megfelelő táplálkozás esetén "engedélyezi" a terhességet a most felfedezett gén.

A kaliforniai Salk Intézet feltételezése szerint a gén talán evolúciós előnyt biztosíthatott valamikor, mivel nem engedte, hogy a nők teherbe essenek olyankor, amikor kevés volt az élelem.

Ugyanaz az oka a terméketlenségnek és az elhízásnak?

A TORC1 nélkül tenyésztett egerek születésük után nyolc héttel már túlsúlyosak voltak, és mind a hímek, mind a nőstények terméketlenek lettek.

A kutatók következtetése szerint ez azt jelentheti, hogy mind a túlsúlyos, mind a túl sovány nők nehezen eshetnek teherbe, és ebben szerepet játszhat a TORC1 is.

Normális körülmények között, ha eleget eszünk, a zsírsejtek egy leptin nevű hormont termelnek, ami "bekapcsolja" a TORC1-et, amikor eleget ettünk, hogy megszüntesse az étvágyat, és engedélyezze a megtermékenyülést.

Azonban élelemhiány esetén a leptin hiánya miatt a TORC1 kikapcsolva marad, azaz a teherbe eséstől is "védve vannak" a nők, hiszen az túl sok energiát vonna el a szervezettől.

A kutatók úgy vélik, hogy az elhízásban a TORC1 egy változata is szerepet játszhat, mivel az nem tudja elküldeni az éhségkikapcsoló jelet akkor sem, amikor már eleget ettünk.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek