Tzaziki, a görög uborkasaláta - Egészségséfünk receptje
Nem bírok leállni vele! A munkahely mellett van egy török étterem, ahol szerencsére ilyen isteni görög salátát is árulnak. Egy nap én is elkészítettem, és azóta tökélyre fejlesztettem a tzaziki tudományomat!
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
- 2 db kígyóuborka
- 1 kávéskanál só
- 1 doboz natúr joghurt
- 3 gerezd fokhagyma
- díszítéshez bazsalikom vagy petrezselyem levél
Az uborkákat mossuk, hámozzuk meg, nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd a sóval keverjük össze és hagyjuk állni. Közben a joghurtot tegyük egy közepes üveg vagy kerámia tálba, tisztítsuk meg a fokhagymákat és préssel törjük össze. 10-15 perc elteltével a reszelt uborkát nyomkodjuk ki, tegyük bele a joghurtba a fokhagymával együtt, jól keverjük össze. Ízlés szerint sózhatjuk még. Tálaláskor díszíthetjük petrezselyem vagy bazsalikomlevéllel.
Tipp: A görögök pitával vagy pirítóssal előételként eszik. Én nagyon szeretem grillezett húsokhoz köretként. Az uborka héjában rengeteg vitamin van, ezért nyugodtan azzal együtt is lereszelhetjük. Így nemcsak egészségesebb, hanem színesebb is lesz.
Jó tudni! Az uborka az egyik legjótékonyabb hatású zöldségfélénk. Igen magas a víztartalma, 60-95 %, hidratálja a testet, pótolja napi szinten a vitaminokat. Alacsony kalóriatartalmú, méregtelenítő- és fogyókúrák elengedhetetlen rész. Emellett csökkentheti a koleszterin-szintet és a vérnyomást.
Tápérték (100 g)
Uborka: Joghurt:
11 kcal 83 kcal
1 g fehérje 4,3 g fehérje
1,7 g szénhidrát 5,5 g szénhidrát
0,1 g zsír 4,3 g zsír
0,6 g rost