Tudja, milyen bőre van?

Tudja, milyen bőre van?

Bőrünk csodálatos szerv. Nem csupán kültakarónk, de védelmezőnk, hőszigetelőnk, mechanikai pajzsunk, tápanyagraktárunk és érzékszervünk is egyben. Illik hát, hogy tudjuk, mire van szüksége, a törődés szinte azonnal meglátszik a bőrünkön.

Sőt, a bőrünkön az is meglátszik, ha egészségesek és boldogok vagyunk, de az ellenkezője is! Ráadásul számos egyéb tényező is veszélyeztetheti bőrünk épségét és szépségét: a tartós kimerültség és a stressz, a káros szenvedélyek (alkohol, cigaretta, kávé), az éjszakázás, a helytelen táplálkozás, a kevés vízfogyasztás, a rossz minőségű kozmetikumok használata vagy a napsugarak.

Tudja, milyen bőre van?

Hogy mit tehetünk bőrünkért, attól függ, milyen típusba tartozik:

Ha zsíros: többnyire fényes, a pórusok pedig nagyok és tisztán láthatók. Az öregedéssel a hátrányból előny lesz: a faggyútöbblet rugalmasan tartja a bőrt.

Ha száraz: a bőr foltokban érdes vagy hámlik. Könnyen elveszíti rugalmasságát és hamarabb teret ad a ráncoknak.

Ha normál: a bőr egészséges, a pórusok nem láthatók.

Ha vegyes: alapvetően száraz vagy normál, de az úgynevezett T-zónában (a homlokon, az orron, az állon) zsíros.

Ha érzékeny: hidegben vagy melegben kivörösödik, feszül és viszket, könnyen begyullad, új termékekre rosszul reagál.

Fontos tudni, hogy a vízhiányos bőr nem ugyanaz, mint a száraz bőr. Mindkét esetben fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, és bőrgyógyász, illetve kozmetikus segít eldönteni, milyen kezelésre van szükség.

A fenti típusokat egy kozmetikus biztonsággal meg tudja különböztetni. Persze a megfelelő arcápoló termékek kiválasztásakor egyéb szempontokat is figyelembe kell vennünk: az életkorunkat, az életmódunkat, bőrünk ellenálló-képességét, pigmentált voltát vagy ráncosságát is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek