Tudatos vagy ösztönös döntéshozó vagy?

Tudatos vagy ösztönös döntéshozó vagy?

Abban talán mind egyetértünk, hogy egyéni sorsunkat mi alakítjuk, de a jövőnket hétköznapi döntéseink is befolyásolják, akár kisebb, akár nagyobb horderejű választásokról legyen szó.

A minap kezembe akadt egy nagyon praktikus kis könyv, Krogerus-Tschappeler: 52 döntési modell, amely szerint két féle ember van, ha döntésről van szó:

Az első típus az ön-tudatos, aki a testi megérzéseit és érzelmeit bátran érzékeli és használja a döntéshozatali folyamatban.

A másik típus az ön-kontrollos, aki nem tud, vagy nem mer a testi jeleire, megérzéseire figyelni, és tudatosan másként dönt, mint ahogyan az érzései diktálnák. Az emberek többsége azonban a két típus keveréke. És természetesen az sem mindegy, hogy egy adott helyzetben milyen körülmények hatnak ránk, pl. társadalmi elvárás, család, munkahely, egészség, anyagi helyzetünk vagy érzelmi stabilitásunk.

Elgondolkodtál már azon, hány döntést hozol naponta?

Például attól fogva, hogy reggel hány órára állítod az ébresztést, milyen ruhába bújsz, mit ebédelsz, meglocsolod-e a virágokat, elmész-e futni stb.?  A szakirodalom szerint döntési helyzeteink száma 2-5000 naponta, de 24 órán belül minimum száz!

Ez elég hihetetlen, ugye?

A döntéselméleti modellek egyre többször emlegetik a megérzés, az intuíció segítségül hívását egy nehezebb döntés meghozatalában.

Tudatos vagy ösztönös döntéshozó vagy?

De mi is az intuíció? A könyv szerint, a döntéshozatal tudattalan folyamata, amellyel az ember képes arra, hogy bizonyos dolgok között olyan összefüggéseket lásson meg, amelyeket mérlegelve, felülírja korábbi döntését. Pl. este elhatározom, hogy másnap elviszem a családot kirándulni, de ébredés után fura érzésem támad, nem akaródzik felkelni, majd két órával később óriási vihar kerekedik…..és ez csak egy  megérzés a sok közül, amire odafigyeltem!

Kíváncsi vagy, hogyan tudod praktikusan felhasználni a megérzéseidet egy döntés előtt?

  • Készíts mérleget, és írd le a jó és rossz érzéseidet egymással szemben:
  • Mi tart vissza? Mi tűnik vonzónak? Majd tedd félre a papírt és csak néhány nap múlva vedd elő újra. Ha nem változtatnál a korábbi érveken, akkor jó úton haladsz!
  • Ha igen, az NEM a gyengeség jele, érdemes tovább mérlegelni.

Joggal kérdezed, hogy mi van akkor, ha alapos mérlegelés után mégis rosszul döntesz?
A szakirodalom szerint döntéseink 15-20%-ban rutinból cselekszünk, nem lépünk ki a komfortzónánkból, épp ezért a várt katarzis elmarad!

JÓ HÍR AZONBAN, HOGY A ROSSZ DÖNTÉS IS EGY FOLYAMAT RÉSZE, és egy későbbi „jó” döntés előszobája is lehet! Kapcsoljuk ki egy időre önszabotáló félelmeinket, racionalitásunkat, állítsuk mérlegre a lehetséges választásainkat, és amelyikre gondolva több jó érzés tölt el bennünket, az a lehetőség kínálkozik jobbnak az aktuális élethelyzetben.

Merjünk ösztönösek lenni!!

Tudatos vagy ösztönös döntéshozó vagy?

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com
idobenvagy(at)gmail(dot)com
yoursunnyside.hu

Korábbi cikkei:

A hosszú élet titka

Az anyák többet kiabálnak?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek