Transzplantáció után, egy új élet kezdetén

Transzplantáció után, egy új élet kezdetén

A szervátültetéssel egy új szervet, és egy új életet is kap a beteg. Az új életre különösen vigyázni kell. A szigorúan előírás szerinti gyógyszerszedésen kívül a higiéniai szabályokra, a táplálkozásra is kiemelt figyelmet kell fordítani. Van néhány tudnivaló, amivel a hozzátartozóknak, barátoknak is tisztában kell lenniük.

Egy életen át szedendő immunszuppresszánsok

A szervátültetésen átesett betegek legfőbb gyógyszerei az immunszuppresszánsok. Ezek olyan gyógyszerek, amelyek hatóanyaga (pl. ciklosporin, azatioprin, prednizolon, takrolimusz, metotrexát) gyengíti az immunrendszert. Az immunrendszer szándékos gyengítése azért történik, hogy a szervezet ne indítson támadást a beültetett, „idegen” szerv ellen. Vagyis, immunszuppresszáns szerek alkalmazásával akadályozható meg a kilökődés. Az új szervet kapott betegek eleinte többféle, majd a hónapok múlásával egyre kevesebb féle immunszuppresszáns gyógyszert szednek, de alapvető szabály, hogy egész életük során szedniük kell valamilyen immunszuppresszáns gyógyszert.

Az immunszuppresszáns gyógyszerek szedése számos mellékhatással járhat: ismert módon emelkedhet a csontritkulás, a gyomorfekély vagy a cukorbetegség rizikója. Azért, hogy ezek a mellékhatások kordában tarthatók legyenek, többféle gyógyszert (pl. gyomorsavtermelést csökkentő gyógyszert, koleszterinszint-csökkentőt) kell szedniük a transzplantált betegeknek.

Az immunszuppresszáns gyógyszerek egyéb gyógyszerek hatását is befolyásolhatják, így lényeges, hogy csak és kizárólag orvossal való egyeztetést követően szedhet bármilyen gyógyszert az immunszuppresszált beteg. Ez a szigorú megszorítás vonatkozik a vény nélkül kapható gyógyszerekre, sőt a vitaminokra, gyógynövény alapú patikaszerekre is.

Aki transzplantáción esett át, annak tudnia kell, hogy milyen tünetek utalhatnak a szervkilökődésre. Ezek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni:

 • láz, hidegrázás
 • fájdalomérzet az érintett szerv területén
 • vizeletmennyiség csökkenése (sötétsárgás színű vizelet)
 • vízvisszatartás, bokadagadás
 • jelentős súlyváltozás
 • étvágytalanság, gyengeség, általános rossz közérzet

Transzplantáció után, egy új élet kezdetén

Vigyázat! Fokozott fertőzésveszély!

Az immunrendszer gyengítése kétélű fegyver: kétségtelen előny, hogy a szervkilökődés megakadályozásában segítenek a gyógyszerek, de az általuk előidézett immunrendszeri gyengülés azzal jár együtt, hogy az immunszuppresszáns kezelésben részesülők különösen fogékonyak a vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzésekkel szemben. Ebből következik, hogy az immunszuppresszánst szedőknél folyamatosan a fertőzések megelőzésére kell törekedni, legyen szó társasági életről, táplálkozásról vagy sportolásról. Ehhez a következő tanácsok adhatók:

 • Kerülendő a fertőző beteg személyekkel (náthás, influenzás, TBC-s stb.) való kontaktus, találkozás.
 • Élő kórokozós vakcinát nem kaphatnak a transzplantált betegek, illetve 8 hétig kerülniük kell a kontaktust azokkal a személyekkel, akik ilyen vakcinát kaptak.
 • A transzplantált betegeknél javasolt évente az influenza elleni védőoltás felvétele (az influenza elleni vakcina nem tartalmaz élő vírust).
 • Az alapvető higiéniai szabályok betartása kiemelten fontos, a kézmosás a fertőzések megelőzésének alapköve, illetve indokolt lehet a maszkviselés is.
 • Talaj, állati ürülék érintése vagy porának belégzése kerülendő: kertészkedés kesztyűben javasolt, új háziállat beszerzése a transzplantációt követő 6 hónapban nem ajánlott, a környezetben lévő állatok betegsége esetén állatorvosi kontroll szükséges.
 • A bizonytalan tisztaságú vizekben való fürdőzés, úszás (tavak, folyók, nem fertőtlenített medencék) kerülendő.
 • Frissen készült, tisztára mosott, kellőképpen hőkezelt élelmiszerek fogyaszthatók csak; a salátabárok nem kellően tiszta zöldségei vagy a nem megfelelő hőkezeléssel elkészített tenger gyümölcsei étkek fertőzés forrásai lehetnek.
 • A dohányzás egyértelműen ellenjavallt.
 • Az alkoholfogyasztás minimalizálandó: akinél alkoholprobléma miatt került sor májátültetésre, tilos az alkoholfogyasztás, egyéb transzplantációk után napi 1, (férfiaknál maximum 2) adagnyi alkoholos ital fogyasztható (1 adagnak 1 pohár bor vagy 1 korsó sör felel meg).
 • A testmozgás, sportolás újrakezdését/folytatását a kezelőorvossal kell egyeztetni; végcélként napi 20-30 perc kíméletes mozgásra lehet törekedni.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör szeptemberi számában jelent meg! Keresse a lapot minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek