Tönkreteheti a kapcsolatot a nő depressziója

Tönkreteheti a kapcsolatot a nő depressziója

A depresszió szétzilálja az intim kapcsolatokat. A beteg fél magába zárkózik, ellenségessé válik, és kevés szeretetet ad vissza.

A depresszió hatására a betegek elveszítik azt a képességüket, hogy észleljék a másik gondolatait és érzéseit, amelyet a pszichológusok "érzelmi precizitásnak" neveznek. Ezáltal az elidegenedésük és a magányuk csak súlyosbodik, így ördögi körbe kerülnek
.
Három izraeli kutató - Reuma Gadassi és Nilly Mor a jeruzsálemi Héber Egyetemről és Eshkol Rafaeli a Bar-Ian Egyetemről - a nemi szerepekre fókuszálva szerették volna jobban megismerni az ilyen kapcsolatok működését. Így fedezték fel a "partnereffektusnak" elnevezett meglepő jelenséget. "A nők depressziója nem csak a saját, hanem a partnerük érzelmi precizitására is kihat." - magyarázta Gadassi.

A tanulmányban ötven pár vett részt. Egy részük házas volt, más részük élettársi kapcsolatban élt átlagosan öt éve. Először azt mérték fel, mennyire érinti őket a depresszió, azután a kettejük közötti érzékenységet vizsgálták laboratóriumi körülmények között és a hétköznapi életben. A laboratóriumban egy 12 perces párbeszédüket vették videóra, amelyben segítséget kértek a másiktól. Félidőben szerepet cseréltek, és a segítségkérőből lett a segítségnyújtó. A végén megnézték a felvételt, és a feleknek le kellett írniuk a saját és a másik érzéseit és gondolatait. Befejezésképpen a kutatók összehasonlították a két leírás közti hasonlóságokat és különbségeket.

A következő szakaszban három héten keresztül kellett a párok tagjainak naplót vezetni arról, hogy ők és a társuk hogyan éreztek bizonyos helyzetekben. A hangulatokat egy 1-5-ig terjedő skálán osztályozták.
A kutatók mindkét feladat során azt tapasztalták, hogy minél depressziósabb volt egy nő, annál kevésbé tudta megmondani a párja érzéseit, míg a férfiaknál nem találtak ilyen összefüggést. Gadassi szerint ez nem azt jelenti, hogy az ő betegségük nem érinti a kapcsolatot, csupán azt, hogy más módon teszi azt.

A naplók kielemzése során azonban meglepő felfedezést tettek: a nők depressziójával és érzéketlenségével párhuzamosan a férfiak empátiája is csökkent. Úgy tűnik, a hölgyek depressziója jobban megviseli a kapcsolatot, pedig az intimitás alapja a kölcsönös megértés.

Gadassi szerint nagy jelentőségű a kutatás eredménye. "A nemi jelleg figyelembevétele nélkül nem érthetjük meg a depressziót." Az eredményeket a kezelés során is figyelembe kellene venni. "A depressziós nő különálló kezelése nem elegendő. Jobban járunk, ha a partnert is bevonjuk a folyamatba."

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek