Töltött gombafejek - Egészségséfünk receptje

Töltött gombafejek - Egészségséfünk receptje

Szerintem a gomba egy nagyon kényes, ugyanakkor nagyon hálás zöldségfélénk, aminek az elkészítési módja határtalan. Mi magyarok esszük rántva, pörköltnek, levesnek, tesszük szószokba, most pedig egy előételt mutatok be belőle.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 10 db nagyobb champignon vagy csiperke
  • 30 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • fél fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1+2 gerezd fokhagyma zúzva
  • só, bors, majoranna
  • 15 dkg sajt reszelve
  • 1 doboz tejföl

Ha lehet, akkor válasszunk olyan gombákat, amelyek még fehérek, és nem kell lehúzni a hájukat. A darált húst keverjük össze a tojással, hagymával 1 gerezd zúzott fokhagymával, fűszerekkel. Töltsük meg vele a gombafejeket. Tegyük egy hőálló edénybe, takarjuk le fóliával és süssük 30 percig. Majd vegyük le a fóliát, szórjuk meg sajttal a tetejét, és tegyük vissza 5 percre. A maradék fokhagymát keverjük a tejfölbe, ezzel locsolhatjuk meg tálaláskor.

Töltött gombafejek - Egészségséfünk receptje

Tipp! Ha valamilyen töltött húst készítünk, akkor készítsünk egy kicsivel több tölteléket, és azzal is megtölthetjük a gombákat. Sőt a töltelékbe belerakhatjuk a megtisztított felaprított, és megdinsztelt gombaszárakat. Így a hús mellé köretet is kapunk.

Jó tudni! A gomba akkor fehér, ha frissen van szedve. A legtöbb vitamin a héjában van, ezért jó, ha nem kell megtisztítani. Vörös hús helyett használhatunk pulykamellet.

Tápérték: (100 g)

 

Pulykamell

Csiperkegomba

Tejföl 12 %-os

Tojás

Energia

111 kcal

39 kcal

132 kcal

143 kcal

Fehérje

24,6 g

5,9 g

3,0 g

12,6 g

Zsír

0,6 g

0,2 g

12,0 g

9,5 g

Szénhidrát

0 g

3,3 g

3,4 g

1,8 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek