Töltött cukkini kaporszósszal
Egy 2017-es kutatás megállapította, hogy a zöldség egyrészt rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, másrészt pedig bizonyos rákos sejtek halálozási arányát is növeli. Igazi szuperétel! A cukkini szuper karotinoid-forrás, ezért érdemes belőle rendszeresen fogyasztanunk akkor is, ha nem vagyunk megelégedve a súlyunkkal, egy 2012-es kutatás ugyanis kimutatta, hogy a karotinoid hatására sokkal könnyebben olvadnak le rólunk a plusz kilók. A C-vitamin az egyik leghatékonyabb immunerősítő, csökkentheti a megbetegedések időtartamát és súlyosságát is- írja az eatthis.com. Egy nagyobb cukkiniben átlagosan 57,8 milligramm C-vitamin található.
Hozzávalók:
50 dkg darált pulykacomb
20 dkg rizs
2 db cukkini
1 fej vöröshagyma
1 db tojás
2 dl tejföl vagy joghurt
20 dkg reszelt trappista sajt
só, őrölt feketebors, ételízesítő
A kapormártáshoz:
1 csokor kapor
5 dkg vaj
2 evőkanál finomliszt
5 dl tej
só, ecet, kristálycukor
Elkészítés:
A rizst megpároljuk, hagyjuk kihűlni. A hagymát finomra vágjuk. A cukkinit, hosszában kettévágjuk, belsejét kikaparjuk.
A darált húst, a rizst, a vöröshagymát és a tojást összedolgozzuk. Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük, és betöltjük vele a fél cukkiniket. Tepsibe vagy jénaiba tesszük, tetejét megkenjük tejföllel vagy joghurttal.
Kevés vizet öntünk alá, és alufóliával letakarva sütőben 180 fokon /a cukkini méretétől és korától függően/ 30-40 percig sütjük. Levesszük a fóliát. A cukkinire tesszük a sajtot /reszelve vagy vékonyra szeletelve/, a sütőbe visszatéve addig sütjük, míg a sajt szép színt kap (kb. 10-15 perc).
A mártáshoz felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, és beletesszük a finomra vágott kaprot. Habverővel kevergetve kiforraljuk. Ízesítjük sóval, pici cukorral és ecettel. Jó étvágyat kívánok hozzá!!
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

