Tíz év alatt 60 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma

Tíz év alatt 60 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma

Tíz év alatt csaknem 60 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Nagy-Britanniában a Diabetes UK hétfőn ismertetett adatai szerint.

2015.08.19

A civil szervezet közölte, hogy jelenleg mintegy 3,3 millióan szenvednek a betegség enyhébb vagy súlyosabb formájában. 2005-ben még 2,1 millió volt ez a szám.

A cukorbajnak a látás elvesztésétől az ideg- és a szervkárosodáson át a végtagamputációig súlyos szövődményei lehetnek, kezelése pedig jelentős erőforrásokat emészt fel az állami egészségügyi szolgálatnál (NHS). Jelentésében a Diabetes UK felszólította a szolgálatot, hogy javítsa a cukorbetegek ellátását és helyezzen nagyobb hangsúlyt a diabétesz kialakulásának megelőzésére.

A szervezet szerint az esetek 90 százalékában 2-es típusú cukorbetegségről van szó. A diabétesz e fajtájának kialakulását a helytelen táplálkozáshoz és az elhízáshoz kötik. Az 1-es típusú jellemzően gyerekkorban alakul ki.

A cukorbaj London északnyugati részében az egyik legelterjedtebb Nagy-Britanniában. Egy helyi orvos, Joan St. John a BBC hírszolgálatának elmondta, nem múlik el hét a nélkül, hogy ne észlelnének legalább egy, de néha inkább kettő vagy három új esetet. "Korábban egy hónap alatt volt ennyi" - tette hozzá. A diabétesz miatt hetente 135 lábfej-amputációt hajtanak végre az országban.

Tíz év alatt 60 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma

Az állami egészségügyi szolgálat gyógyszerkasszájának 10 százaléka a diabétesz kezelésére megy el. Egy évtizede még 6,6 százalékot, 514 millió fontot (225 milliárd forint) költöttek gyógyszerekre - köztük inzulinra és metforminra -, most már viszont 869 milliót (380 milliárd forint). Összességében a cukorbaj évi 10 milliárd fontjába (4370 milliárd forint) került az NHS-nek. Az összeg 80 százalékát az amúgy elkerülhető szövődmények kezelésére fordítják - mutatott rá Barbara Young, a Diabetes UK vezetője.

Az 1-es típusú cukorbetegség terjedésének okaira a szakemberek egyelőre nem találják a magyarázatot, a 2-es típusú esetek számának növekedését viszont egyértelműen az elhízásra vezetik vissza.
Martin McShane, az NHS angliai részlegének krónikus betegségekért felelős igazgatója szerint az adatok erős figyelmeztetést jelentenek. "Korábban is mondtuk már, de most újra elmondjuk: itt az ideje a komoly életmódváltásnak".

Barbara Young szerint a kormánynak is többet kellene tennie az új megbetegedések kialakulásának megakadályozásáért és a kezelések javításáért.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek