Tévhitek a fogyással kapcsolatban

Tévhitek a fogyással kapcsolatban

Tudatosság és aktivitás. Nem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik, főként ha testsúlycsökkentésről, életmódváltásról van szó. Ha elkezdjük, rengeteg kitartásra és akaraterőre lesz szükségünk. Ha szakemberhez fordulunk, akkor sokkal könnyebb kitartani, illetve a háziorvos vagy a dietetikus szaktudása elengedhetetlen egészséges életvitelünk kialakításához. Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, a Tudatos Fogyás Fórumának szakembere most a tévhitek eloszlatásában nyújt segítséget.

Bizonyos élelmiszerek egészségtelenek, mások egészségesek

Ez az egyik legalapvetőbb tévhit, mely miatt gyakran rosszul értelmezzük a diéta fogalmát. Jegyezzük meg: nincs egészségtelen élelmiszer, csak egészségtelenül, rosszul összeállított étrend. Például a zsiradékok sem egészségtelenebbek a gyümölcsöknél, viszont más arányban kell a helyes étrendben előfordulniuk, de a szervezetnek mindegyikre szüksége van.

A helyes étrendben kizárólag növényi olajok szerepelhetnek

100 g növényi eredetű olaj energiatartalma megegyezik 100 g állati eredetű zsír energiatartalmával, azaz ugyanannyi kalóriát jelentenek. Viszont a növényi zsiradékok zsírsav-összetétele előnyösebb.

Csak semmi szénhidrát!

Az új fogyókúrás trendeknek megfelelően sokan úgy gondolják, hogy a legjobb, ha lecsökkentik a szénhidrátfogyasztásukat. Azonban a szénhidrátok között találjuk az összetett szénhidrátok csoportját, amelynek kihagyása az étrendből nagy hiba! A cukrot sokan támadják, de nem kell száműzni azt sem a táplálkozásból, csak megfelelő mennyiségben fogyasztani.

A cukor rontja a fogakat

Minden élelmiszerre vagy élelmiszer-összetevőre igaz, hogy kedvezőtlen a hatása, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk. A fogak esetében kevésbé lényeges az elfogyasztott mennyiség, mert az számít, mennyi ideig érintkezik a cukor a fogak felszínével. Igyekezzünk tehát az egyes étkezések után minél hamarabb fogat mosni.

Minden barnakenyér teljes kiőrlésű?

A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek az egészséges étrend részét, alapját képezik. Nem árt azonban vigyázni ezekkel, mert nem minden sötétebb színű kenyér vagy péksütemény készül teljes kiőrlésű lisztből, előfordulhat, hogy malátával színezett. Tájékozódjunk az összetevőkről!

Ami diabetikus, az energiaszegény, ezért testsúlycsökkentésben is javallott.

A diabetikus édességek energiatartalma közel azonos a hagyományos termékekével, csak más az összetételűk. Ajánlott a címkét elolvasni, mivel előfordulhat, hogy kalóriatartalmuk magasabb a hagyományos változatnál, és gyakran zsírtartalmuk is magas.

Mesterséges édesítőszerek= 0 kcal

Az édesítőszerek kapcsán szintén általános a tájékozatlanság. A legtöbben azt hisszük róluk, hogy energiamentesek. Az édesítőszerek többségére (pl. szacharin, aszpartam) ez igaz, azonban a cukoralkoholok (szorbit és xilit) tartalmaznak energiát. Gyakori, hogy egészségtelen hatásukat emlegetik, sőt, rákkeltőnek kiáltják ki őket bizonyos állatkísérletek eredményei alapján, azonban ezeket az eredményeket mindeddig emberre vonatkoztatva nem igazolták.

Light cola, light margarin, light joghurt...

A light termékekről általában úgy gondolják, hogy energiaszegények vagy teljesen energiamentesek. Ha üdítőitalokról beszélünk, akkor ez az esetek többségében igaz. Light-nak neveznek azonban egyes zsírszegény termékeket is (pl. joghurtok), melyek energiatartalma számottevően nem kisebb; a light elnevezés ezeknél a termékeknél a zsírtartalomra vonatkozik.

Csak az ásványvíz

Nagy melegben előírás, hogy igyunk meg naponta 2-4 liter ásványvizet. A csapvíz azonban legalább olyan egészséges, mint az ásványvizek, melyeknek összetétele eltérő; összes ásványi anyagtartalmuk mértékét fontos ismernünk. Előnyös, ha többféle ásványvizet és csapvizet egyaránt fogyasztunk, az ásványvizek fajtáját havonta váltogassuk, így elkerülhetjük, hogy bizonyos anyagokból többet juttassunk a szervezetünkbe, mint az ajánlott mennyiség.

Veszély"E"k

Gyakran halljuk, hogy az E-számokban gazdag élelmiszereket kerülni kell, mert bizonyos E-számok rákot okoznak. Az adalékanyagokat, azaz az E-számokat mi hívtuk életre, azaz a felgyorsult életvitelünk. Az Európai Unió szabályozza, hogy melyek az engedélyezett E-számok és mekkora az egyes anyagokból a maximális mennyiség, amelyet az élelmiszerbe tehetnek. Néhány E-szám kellemetlen tüneteket provokálhat, allergiásoknak problémát is okozhatnak.

Csak a bio az egészséges!

A biotermékek ún. "ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból" származó produktumok. A "bio" jelzés nem a termék összetételét hivatott minősíteni. A természetes környezetet óvja ez a gazdálkodás és így közvetetten ezek a termékek is, hiszen termesztésük során nem használnak vegyi anyagokat.

Az elhízás csupán esztétikai probléma

Mivel az elhízást a legtöbben esztétikai problémaként éljük meg, eszünkbe sem jut, hogy a tartósan fennálló túlsúly a testi-lelki jólétünket, egészségünket is veszélyezteti. Emellett, ha őszinték vagyunk magunkkal, belátjuk, hogy az életmódváltás lassan megy, és már az elején elveszítjük a lendületünket, mert nem jön az eredmény és oda a kitartásunk. A túlsúly pedig minél tovább terheli szervezetünket, annál nehezebb lesz visszanyerni régi formánkat. Érdemes mérlegelnünk, mennyi is a súlyunk, mennyitől kell megszabadulnunk ahhoz, hogy újra fittnek, egészségesnek érezzük magunkat. Ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan keressük fel háziorvosunkat, és tájékozódjunk nála a gyógyszeres terápiákról, hiszen lehet, hogy éppen ez szükséges ahhoz, hogy túljussunk a holtponton, és kitartsunk elhatározásunk mellett. A gyógyszeres terápia löketet adhat az új életünkhöz, hiszen könnyebb az egészséges étkezés és a mozgás beépítése életvitelünkbe, ha hamarabb látjuk az eredményt, illetve érdemes arra használni a gyógyszer szedése alatti időt, hogy ezt az új életmódot szokássá tegyük.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek