Testünk kövei

Testünk többféle követ is képes létrehozni, az epekövesség az egyik leggyakrabban előforduló betegség. Nem minden esetben okoz panaszokat, gyakran csak mellékleletként derül ki megléte más céllal indított kivizsgálások során. A panaszokat nem okozó epeköveket az orvosi szakirodalom "néma kövekként" tartja nyilván.

Epekő

Az epekövesség a népesség kb. 15 százalékát érinti, de a kövek háromnegyed része évekig nem okoz panaszt, ezeket nevezzük néma epeköveknek. A máj termeli az emésztéshez szükséges epét, amelyet az alatta elhelyezkedő epehólyag tárol, majd az epeutakon keresztül a vékonybélbe kerül. Normális esetben 80 százaléka víz, ebben oldott állapotban találhatók az epesavak, foszfolipidek, koleszterin – ezekből az anyagokból állhat össze az epekő. A legtöbbször koleszterinkő képződik, amely nem csak az elégtelen májműködés miatt jöhet létre, de a helytelen, zsíros táplálkozás miatt is. Az epekő nem csak az epehólyagban okozhat problémát, de elzárhatja az epeutakat, és megakadályozhatja az epe kiürülést.

Az epekő jelenlétét ultrahangos vizsgálattal, illetve speciális röntgenvizsgálattal lehet igazolni. A panaszmentes betegeket nem szükséges kezelni, de érdemes évente-kétévente kontrollra járniuk, nehogy a kő miatt kialakult epehólyag-gyulladás daganatos betegséget okozzon. Ha epegörcs jelentkezik,
görcsoldót, fájdalomcsillapítót szabad bevenni, utána pedig néhány nap diéta javasolt. Ha az epekő rendszeresen panaszt okoz, három-négy apró vágáson keresztül eltávolítják az epehólyagot.

Testünk kövei

Epekő-diéta
Az epediéta alapelvei Dr. Horváth Gábor hepatológus szerint a naponta több, kisebb (4-5) étkezés, a minimálisra csökkentett zsírbevitel, a magas élelmirost-bevitel, az éretlen gyümölcsök kerülése, a szárazhüvelyesek elhagyása és kevés fűszer használata.


Nem csak a súlyosabb állapotokban, de a panaszmentes időszakokban és az epehólyag eltávolítása után is érdemes tartani az epekő-diétát, hiszen az óvatosság megelőzheti a rohamokat. Mivel minden szervezet más és más táplálékokra érzékeny, a diéta első időszakában ki kell tapasztalni, hogy melyik étel esik jól, és melyiket kell tiltólistára helyezni. Erről akár naplót is lehet vezetni, így semmi nem kerüli el a figyelmet.

A csípős és zsíros, túl cukros ételeket mindenképp kerülni kell, a koleszterinben szegény étrend javasolt. Vannak olyan „epés” ételek, amelyeket érdemes tesztelni: vaj, margarin, tojás, tej, paradicsom, paprika, uborka, retek, karfiol, káposzta, karalábé, spenót, hagymafélék, körte, meggy, citrusok, kapor, mustár, vanília stb. A fehérjék (húsok, halak, tejtermékek) fogyasztása általában hatásos, mert növelik az epesav koncentrációját.                   ■

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek