Testsúlycsökkentő a kalcium?

Testsúlycsökkentő a kalcium?

Ötven év felett segíthet a testsúly problémák leküzdésében a kalcium. A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai éveken keresztül vizsgálták a bevitt ásványi anyag hatását.

Korábbi tanulmányok már elemezték az ételekben található kalcium testtömeg-szabályozásban betöltött szerepét, azonban az amerikai kutatás ezúttal a táplálék-kiegészítőként bevitt anyag hatását is vizsgálta. A felmérés során mintegy tízezer, ötvenes éveiben járó férfi és nő testsúlynak változását és kalcium-bevitelét követték 12 éven keresztül.

Az elemzések eredményei szerint a táplálékból származó kalcium önmagában 10 év alatt sem gyakorolt kedvező hatást a testsúlyra, azonban azok a nők, akik táplálék-kiegészítő formájában szedték az ásványi anyagot, némi testsúlycsökkenést mutattak.

"Noha további gyógyszer-kipróbálási vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a kalcium-tablettákat fogyást segítő gyógyszernek nevezhessük, tanulmányunk igazolja, hogy a más okból (pl. a csontritkulás megelőzésére) szedett kalcium kedvező hatást gyakorolhat a testsúlyra, különösen az ötven feletti nők körében" - áll a tudományos közleményben.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek