Termő ékes ág - Egészséges anyukákat akarunk!

Termő ékes ág - Egészséges anyukákat akarunk!

Weöres Sándor nevezte így édesanyját. A legszebben becézett hölgy, anyuka, nagymama is csak egészségesen tud átkarolni, gyermeket, unokát nevelni, családot összetartani. A nőknél vezető daganatos megbetegedésnek számít az emlőrák. A korai stádiumban felfedezett emlőrák azonban jól gyógyítható, ezért a rendszeres szűrés rendkívül fontos szerepet tölt be a hölgyek, anyukák, nagymamák életében.

Még 10-20 évvel ezelőtt is úgy tanították az egyetemen, hogy az emlőrák a középkorú hölgyek betegsége, azonban a tapasztalataink azt mutatják, hogy a kór egyre fiatalabb életkorban jelentkezik, és az idősebb korosztályban is nő a megbetegedések száma - mesélte gyakorlati tapasztalatai alapján Dr. Unger Zsuzsa, a Róbert Rendelő radiológus szakorvosa.

- Ma már az a nézet is megdőlni látszik, miszerint a szoptatós anyukák védettek! Többször szült és több gyermeket így táplált hölgyeknél is találunk nem kívánt (rosszindulatú) elváltozást. Ezért, ha kismamák bármilyen rendellenességet felfedeznek fel magukon a szoptatás alatt, feltétlenül jelentkezzenek ellenőrzésre! A hölgyek önvizsgálata rendkívül fontos! Két szűrés között havonta tanácsos elvégezni! Mai ismereteink szerint a mammográfián kívül még nem áll rendelkezésünkre olyan módszer – sem a hőtérképes vizsgálat, sem a CT-lézer mammográfia -, amellyel korai szakaszban, egyes rosszindulatú elváltozások biztonságosan láthatóak lennének – teszi hozzá a doktornő.

Termő ékes ág - Egészséges anyukákat akarunk!

A szűréskor mindkét emlőről felvételeket készítenek a mammográfiában is jártassággal és nagy gyakorlattal rendelkező röntgen asszisztensek. A korszerű, digitális berendezések képeinek egy-egy részletét ki is nagyíthatja az orvos, hogy pontosabb diagnózist adhasson. A Róbert Rendelőben a mammográfiát minden esetben kiegészítik ultrahangos vizsgálattal is. Az úgynevezett komplex emlővizsgálat az orvos által végzett tapintásos, az ultrahangos vizsgálatból, illetve a már említett mammográfiás felvételekből áll. Amennyiben a páciens nem ismeri a technikát, a szakorvos megtanítja a hölgyet az önvizsgálatra is.

- Azt tanácsolom, hogy a vizsgálatra a menstruáció első felében jelentkezzenek a hölgyek – mondja Unger doktornő. Mindkét emlőről két, szükség esetén több felvétel is készül. Ehhez a vizsgálathoz a melleket enyhén össze kell nyomni, hogy a mirigyállomány jól látható legyen majd a képeken. Érzékenyebb hölgyeknél ez okozhat némi kellemetlenséget. 35-40 éves kortól kétévente javasolt a mammográfiai vizsgálat. Ha azonban valaki a két időpont között, a havi egyszeri önvizsgálatkor bőrvastagodást, - behúzódást, befelé forduló emlőbimbót, esetleg váladékozást észlel, azonnal menjen el egy diagnosztikus vizsgálatra – javasolja Dr. Unger Zsuzsa. A Róbert Rendelőben a leleteket minden esetben két szakorvos véleményezi, és ezután adják ki – teszi hozzá a doktornő.

Magyarországon a hölgyek szűrését az ÁNTSZ szervezi a 45-65 éveseknek. Panaszok esetén 30 éves kor alatt az emlő vizsgálatára az ultrahangos eljárás javasolt. 30-35 éves kor között egyéni elbírálás alapján dönt a radiológus a mammográfia szükségességéről. 35 év felett azonban minden esetben a mammográfiás vizsgálat az első választandó módszer. A szűrésre 65 év felett is célszerű eljárni, felső korhatár ma már nincs! Különösen azok a nők veszélyeztetettek, akiknek például a családjában már előfordult mellrák. Külön figyeljenek magukra azok, akik valamikor lombikprogramban vettek részt, vagy hormonpótló kezelést kaptak. Az utóbbi 10-15 év kutatásai azt mutatják, létezik valamilyen kapcsolat az emlő- és a vastagbélrák között, de az ok pontosan még nem tisztázott. Bármelyik betegség felfedezését követően tehát célszerű a másik lehetőséget is vizsgálni. Azonban azt is rendkívül fontos tudni, hogy az időben felfedezett mellrák már szinte tökéletesen gyógyítható. Az egykori betegek pedig teljes értékű életet élhetnek.

Magyarországon évente mintegy 6 ezer új emlődaganatos beteget fedeznek fel az orvosok. A rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően háromnegyedük teljesen meggyógyul. A mellrák kialakulásának számos genetikai és más oka is lehet. Az orvosok az egyik legsúlyosabbnak a dohányzást tartják.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek