Természetes szorongásoldók: ashwagandha és társaik

Természetes szorongásoldók: ashwagandha és társaik

Szorongásos zavaroknál pszichológusra és/vagy gyógyszeres kezelésre lenne szükség. Az enyhébb esetekben az előbbi megoldások előtt/mellett „természetes” alternatívák is kipróbálhatók. Az utóbbi években egyre több ismeretanyag gyűlt össze az ashwagandháról, a kamilláról, illetve a különféle aminosavakról.

A stressz és a félelem a mindennapi életünk szerves része – nem mindegy azonban, hogy milyen mértékben! Ha valós a veszély, a félelem és a menekülés életet menthet. Ellenben, a krónikus és/vagy irracionális félelem, az esetlegesen bekövetkező „rossztól” való állandó rettegés, a mindennapi életvitelben és munkavégzésben akadályozó szorongás már kórosnak tekinthető.

A szorongás előbb-utóbb különféle pszichoszomatikus panaszokban ölt testet: többek között izzadás, heves szívdobogás,   emelkedett vérnyomás, emelkedett pulzusszám, nehézlégzés, szédülés, hányinger, hasmenés, gyomorégés, alvászavar jelentkezhet.

A szorongás kóros, de nem ritka: a lakosság 13-29 %-a legalább egyszer szembesül élete során szorongással. Elsősorban a nők érintettek, náluk 2-3-szor gyakrabban fordul elő szorongásos kórkép, mint a férfiaknál. A jelenlegi pandémiás helyzet is emeli a szorongásos panaszok előfordulási gyakoriságát, és nem csak azoknál a személyeknél, akik átestek a Covid-19-en.

Ashwagandha

Az ashwagandha (más néven álombogyó) egy ázsiai és afrikai örökzöld, az ajurvédikus gyógyítás tradicionális növénye, ami segíthet a stresszel való megküzdésben, és a közérzet javításában. Emellett, a növény gyökeréből kinyert kivonat a szorongás oldásában is ígéretes. Rágcsálók esetén az álombogyó adásával a benzodiazepinekével (=vényköteles szorongásoldó gyógyszerek) összemérhető hatás érhető el. Humán vonatkozásban is leírták az ashwagandha-adagolás stresszhormon- (=kortizol-) szintre kifejtett kedvező hatását. Egy klinikai vizsgálatban, amiben az ashwagandha és a pszichoterápia hatásosságát vetették össze, azt találták, hogy a gyógynövénnyel kezeltek körében jelentősebb mértékben csökkent a szorongás-szint, mint a pszichoterápiában részesülőknél.

Természetes szorongásoldók: ashwagandha és társaik

A mindennapi gyakorlatban jellemzően a több héten át történő ashwagandha-szedés vezethet eredményre, de a 3 hónapon túli egyhuzamban történő használat nem javasolt. Napi 2x240-300 mg, étkezés után bevett ashwagandha kivonathoz köthető kedvező hatás; de a napi 1000 mg extraktum-mennyiség túllépése kerülendő. A mellékhatásokat illetően a magas dózisban adagolt ashwagandha hasi diszkomfort érzést, hasmenést, hányást okozhat. Megjegyzendő, hogy az ashwagandha nyugtató- vagy altatószerekkel való együttes adagolása hatásfokozódáshoz vezethet.

Kamilla/apigenin

A kamilla tradicionálisan alkalmazott gyógynövény, ha a cél a relaxáció vagy az enyhe nyugtató hatás elérése. Klinikai vizsgálat elemezte azt, hogy a kamillakivonat mennyire hatásos generalizált szorongás esetén. Az eredmény: a 8 héten keresztüli napi 3x500 mg dózisú kamilla-kivonat csökkenti a szorongásos tüneteket. Egy másik vizsgálat alapján már kisebb dózisú (napi 220-440 mg) kamillakivonat is eredményesnek bizonyulhat az enyhe és mérsékelt súlyosságú szorongásnál. A kamillakivonat szorongás kezelésében való alkalmazása elsősorban a kivonat apigenin-tartalmára vezethető vissza.

Aminosavak, hangulatot meghatározó „molekulák”

Az étrend-kiegészítők közötti kínálatban fellelhető a gamma-amino-vajsav (röviden GABA). Mivel az alacsony GABA-szintek szorongással, nyugtalansággal függnek össze, a GABA-szedés enyhítheti a szorongást.

Több aminosav vagy azok „előanyaga”, így az L-triptofán, az 5-hidroxi-triptofán, a D,L-fenilalanin és az L-tirozin olyan molekulák (köztük szerotonin, dopamin, noradrenalin) szervezetbeni képződéséhez szükséges, amik alapvetőek a hangulat, a közérzet meghatározása szempontjából. Vagyis, a szervezetnek az említett molekulákat előállító képessége összefüggésben áll azzal, hogy az adott aminosavakból a táplálkozással/táplálékkiegészítőkkel mennyi jut be a szervezetbe.

Ismert vizsgálat, ami a zöld teából kinyert aminosavnak, a teaninnek a kedvező hatását igazolja a szorongásszint csökkentésében. Az L-teanin napi 200 mg-os dózisban adva fejthet ki kedvező hatást az agyi működésre.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek