Természetes gyógymódok

Természetes gyógymódok

Valószínűleg az ezotériába vetett hit növekedésének tudható be az a helyzet, hogy a hivatásos orvosok egyre nagyobb mértékben alkalmazzák a természetes gyógymódokat. Ez a tendencia a fejlett nyugati országokban figyelhető meg a legintenzívebben.

Az Egyesült Államokban pl. az orvosok  - a korábbi gyakorlattal ellentétben - már nem írnak fel automatikusan  antibiotikumokat a beteg legkisebb bajára is. Gyógynövénykivonatokkal  kezdik a kezelést, és az erős gyógyszerekhez csak akkor nyúlnak, ha a  szelíd gyógymódok nem segítenek.Az operációk terén is terjed az akupunktúrás érzéstelenítés, a  fogászatban pedig általánosan elfogadott módszer lett a hipnózis.

Hipnózis

Sok  páciens ugyanis betegesen irtózik az injekciós tű látványától, a  gyógyszerallergiásoknak pedig nem is szabad érzéstelenítőt beadni. Ezért  a fogorvosok közül mind többen vesznek részt speciális tanfolyamokon,  ahol elsajátítják a hipnózis módszerét. Már új kategória is született erre a szakképzettségre, a: "hipnodonta".  Ezzel a titulussal azokat a szakorvosokat illetik, akik igény esetén  képesek hipnotikus állapotba hozni a pácienst. Ezáltal megszűnik a  félelem, a száj meghatározott területei jól érzésteleníthetők, sőt a  nyálképződés is leállítható.

Ebben az állapotban a beteg akár háromnegyed óráig is képes nyitva tartani a száját, ami főleg fogpótlás esetén igen előnyös. A relaxált állapot következtében a beavatkozás semmi nyomot sem hagy a beteg pszichéjében, nyugodtan és fájdalommentesen távozik a rendelőből. Ráadásul ez a módszer azon kívül, hogy jobb és kíméletesebb a korábbinál, még olcsóbb is, mivel nem igényel drága vegyszereket. Ezek után nem csoda, hogy rohamosan terjed a hipnózisos fogászat. Svédországban a fogorvosok fele, az Egyesült Államokban egyharmaduk képzett hipnodonta.

Q10 vitamin

Q10 vitaminnak nevezett energiaaktivátornak, ami a nemzetközi szaksajtó szerint szinte csodaszernek számít. Legjellemzőbb tulajdonsága, hogy serkenti a sejtenergiát, fitten tartja a szervezetet, és erőt ad a szívnek. A dr. Folkers texasi kutatóorvos és kollegái által felfedezett Q10 vitamin egyébként a testünkben mindenütt megtalálható, mivel a szervezet maga is termeli ezt a sejtek működéséhez elengedhetetlenül szükséges fehérjemolekulát. Amennyiben a szervezetben nem található elegendő mennyiségű Q10 vitamin, akkor egyrészt a sejtek képtelenek hozzáférni a táplálékkal felvett energiához, másrészt a melléktermékként képződő káros anyagok semlegesítése sem megy végbe kellő mértékben.

Természetes gyógymódokUbikinon hiányában tehát széleskörű anyagcserezavar jöhet létre. Ez kihatással van a keringési szervek (szív, erek) állapotára, az agy, a tüdő, a vese, az immunrendszer működésére, és felgyorsulhat az öregedési folyamat is. A megfigyelések szerint az életkor előrehaladtával a szervezet, de különösen a máj Q10-tartalma csökken. Pótlásával azonban a kóros folyamatok rendeződnek, és az illető állapota jelentősen javul.

Melatonin

A melatonin. Ez a természetes gyógyszer a legmodernebb kutatási módszerek eredménye, és nem más, mint a tobozmirigy hormonja. A melatonin-készítmény Amerikából származik, ahol Wladimir Lesnikov orvos és Walter Pierpaoli immunológus egy nem mindennapi kísérletet hajtott végre. A kísérlet célja az volt, hogy a kutatók megfejtsék az öregedés titkát, és ezzel forradalmasítsák az orvostudományt. A kutatók egyelőre csak a hormontermelő képességét tanulmányozzák, mert mint kiderült, ennek a mirigynek nagy szerepe van abban, hogy sokáig megőrizzük a fiatalságunkat, jól aludjunk, és jókedvünk legyen. Az évek múlásával azonban szervezetünk egyre kevesebb melatonint termel.

Legnagyobb mennyiségben 1-3 éves kor között képződik, ezért is alszunk olyan sokat ebben az időszakban. 20 évesen azonban már csak 100 pikogrammot tartalmaz 1 milliliter vérünk, míg 60 évesen ez a szint lecsökken 40-50 pikogrammra. A melatonin öregedésgátló hatása főleg annak tudható be, hogy minden sejtbe be tud hatolni, és ott szabadgyököket köt meg. Ez a hormon kétszer olyan hatékonyan köti meg a szabadgyököket, mint az E-vitamin, és ötször olyan hatékonyan, mint a glutation (endogén gyökmegfogó enzim). Emellett stimulálja a glutationperoxidil enzimet, ami hozzájárul a hidroxilgyökök termelődésének csökkenéséhez.

Konzerváló hatásán túlmenően a melatonin javítja a szervezet daganatok elleni védelmét, és szerepet játszik a szívinfarktus megelőzésében. Közismerten szabályozza a bőr pigmenttermelését, és fokozza a szexuális potenciát. Ezen túlmenően csökkenti a koleszterinszintet, lassítja az érelmeszesedést, és megszünteti az alvászavarokat. Különleges hatása, hogy használata esetén észre sem lehet venni az időeltolódást, de az utazókon kívül azoknak is segít alvászavaraik leküzdésében, akik éjjel dolgoznak, és nappal kellene pihenniük.

DHEA

Egy másik öregedésgátló hormonnal, a DHEA-val is. A melatoninhoz hasonlóan a dehydro-epiandroszteron a hetedik életévtől kezdve a mellékvesekéregben termelődik. A vér hormonszintje 25-30 éves korban éri el csúcsértékét, és a 70 éveseknél ennek az értéknek a 10-15 %-ára esik vissza. A szintetikus tüszőhormonnak nevezett vegyület pótlása megvédi a szervezetet a ráktól, és a szívbetegségektől. Ennek oka, hogy hatására javul a szív vérellátása. Alkalmazóik testileg, szellemileg rugalmasabbakká válnak, és sokkal jobban alszanak. Ezen túlmenően a DHEA serkenti az immunrendszert, javítja az emlékezőtehetséget, csökkenti a stresszt, növeli a szexuális vágyat, és jó közérzetet kelt. Ráadásul kisimítja a ráncokat, bár az öregedési folyamatot ez a szer sem képes megfordítani. Ezt a hormont csak orvosi rendelvényre lehet kapni, és a szedése során is ajánlatos az orvosi felügyelet. Hosszú távú klinikai tapasztalatok a DHEA-val kapcsolatban sincsenek.

Természetes gyógymódok

Epithalamin

A tobozmirigynek egy másik hormonját, az epithalamint. A melatoninhoz hasonlóan ez is jelentős mértékben lassítja az öregedést. Járulékos hatása még, hogy összezsugorodásra készteti a rákos daganatokat, csökkenti a röntgensugárzás ártalmait, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a vér koleszterintartalmát. Különleges alkalmazási területe, hogy vissza tudják vele adni a klimax időszakában levő nők termékenységét. Megfigyelték azt is, hogy a melatonin és az epithalamin jelentős mértékben erősítik egymás hatását.

DMAE

A melatonin után a DMAE a legfontosabb anyag, ami képes lassítani az öregedés folyamatát. Fiataloknál ebből elegendő mennyiséget termel a szervezet. Később azonban hiány alakul ki belőle. A DMAE fontos gyökfogó, védi a sejtmembránokat a kóros szabadgyököktől. Ha a DMAE mennyisége csökkenni kezd a szervezetben, bőrünk petyhüdtté, ráncossá válik, izomzatunk elpuhul. sorvadni kezd, helyét zsírsejtek veszik át. Különösen az idegsejtek reagálnak érzékenyen a DMAE hiányára. Nehezebben tudunk koncentrálni, bizonyos szavak nem jutnak az eszünkbe, egyre feledékenyebbé válunk. A Stuttgarti Egyetem kutatói szerint megfelelő DMAE adagolással az emberi test sejtjeinek élettartama 50 %-al megnő.

Tripofán

Nyugaton nagy karriert futott be a triptofán nevű aminosav, amelyből a szervezet a nyugtató hatású szerotonint állítja elő. Újabban a triptofán egyik származékát, az 5-hidroxi-triptofánt (5-HTP) alkalmazzák inkább, amely csökkenti az elalváshoz szükséges időt, és az éjszakai felébredések számát. Fokozza a hatást, ha lefekvés előtt nyers gyümölccsel vagy gyümölcslével vesszük be. Fő előnye, hogy az alvásidő növelése nélkül képes meghosszabbítani az alvás élettanilag fontos REM fázisát, és a mélyalvás 3-as, valamint 4-es fázisait. Az 5 HTP nálunk egyelőre nem kapható.

Dd-víz

A csökkentett deutérium-tartalmú víz (Dd-víz) fogyasztása esetén a testben napról napra kisebb lesz a deutérium szintje, és ez a változás kihat valamennyi sejtre. A bennünk lezajló folyamatoknak ugyanis igazodniuk kell a deutérium-koncentráció csökkenéséhez. A megfigyelések szerint az egészséges sejtek képesek alkalmazkodni ehhez a változáshoz, a módosult anyagcseréjű daganatos sejtek viszont nem, és emiatt elpusztulnak. A Dd-víz tehát egy gyógyító hatású sejtszelekciót hoz létre a rákos szervekben. A toxikológiai és mutagenetációra vonatkozó kísérletek során egyértelművé vált, hogy ennek a szernek nincs káros mellékhatása. A korábban elvégzett állatkísérletek alapján bebizonyosodott, hogy az emlőtumorral kezelt egerek 60 százalékánál visszafejlődött a daganat.

Ezt követően prosztatatumorra is hatásosnak bizonyult ez a különleges víz. 1995-ben megkezdődtek a humánklinikai vizsgálatok is. Csak ennek lezajlása után történhet meg a gyógyszerré nyilvánítás, és a törzskönyvezés. A rákos betegek saját felelősségükre és orvosi felügyelet mellett azonban már három éve alkalmazzák a Dd-vizet. Eddig 65 tonnát gyártottak belőle, és a tapasztalatok szerint, aki elkezdi inni, annál gyors és jelentős javulás következik be. Fogyasztása nincs időtartamhoz kötve, addig kell inni, amíg a daganat el nem múlik. Újabban az Egyesült Államokban is elkezdték vizsgálni a Dd-víz hatékonyságát. Az állatkísérletek után áttértek a humánklinikai vizsgálatokra. A "kettős vakteszt" eredményei igen kedvezőnek bizonyultak.

Mint tudjuk, a rák megfelelő táplálkozással, stressz levezető meditációval, és a káros szenvedélyek mellőzésével megelőzhető. Azonban ma már az egészségtelen életvitelt folytatóknál sem törvényszerű a rák kialakulása. Tudjuk, hogy ez az alattomos betegség annál könnyebben győzhető le, minél hamarabb fedezik fel. Ennek alapján a koreai Lim Su Gil egy olyan új eljárást dolgozott ki, amellyel a rák előtti állapot is felismerhető. Egy speciális folyadékot a kérdéses szerv fölötti bőrszövetekre ken, ami 5-40 perc elteltével mélyvörös színű lesz, ha a vizsgált testrészben elkezdődött a rákos folyamat. Ez az ártalmatlan, semmiféle káros anyagot nem tartalmazó szer a rák minden fajtájának kimutatására alkalmas. Érzékenységére jellemző, hogy olyan korai stádiumban is jelez, amikor a rákszűrés és a laboratóriumi vizsgálatok még semmilyen elváltozásra nem utalnak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek