Hirdetés
Térképnyelv, málnanyelv, afta - Nyelvünk betegségei

Térképnyelv, málnanyelv, afta - Nyelvünk betegségei

A nyelv az egyik legsokoldalúbb szervünk, amely többek között az evésben, az ízérzékelésben és a beszédhangok képzésében is részt vesz. Szerepéről és elváltozásairól dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész, onkológus adjunktust kérdeztük.

A nyelv egy erős izomköteg, amely változatos mozgásokra képes. Elülső része szabad, oldalt, alul és hátul azonban négy külső izom rögzíti. A belső izmok mindenféle finommozgást lehetővé tesznek, hatásukra még a nyelv alakja is változik. A nyelv hátsó része a nyelvgyök. A nyelv felszínén kicsi, szorosan egymás mellett álló, rövid nyúlványok sokasága található. Ezeket papilláknak hívjuk. A pálcika alakú, szemölcsszerű képződmények miatt a nyelv felülete érdes.

Sokoldalú

A nyelvünk igazán multifunkcionális, hiszen számos tevékenységben részt vesz.

Térképnyelv, málnanyelv, afta - Nyelvünk betegségei

Evés. A nyelv fontos szerepet játszik a gége emelésében, ezzel a gégefedő mozgatásában. Nyeléskor a gégefedő hátrahajlik, és elfedi a légcsövet, valamint a hangrést. Így akadályozza meg, hogy a falat a légcsőbe kerüljön. Ezért nem tudunk nyelés közben beszélni, hiszen a légcsőbe levegő sem jut, ami megrezegtethetné a hangszálakat. A csecsemőknél a nyelv a szopást is segíti. A nyelv a falat kialakításában, formálásában is részt vesz.

Beszéd. A nyelv az ajkakkal együttműködve különféle „barlangokat”, levegőcsatornákat képez a szájüregben, ezzel együtt változik a garat- és a szájüreg alakja, s így rezonanciája is. A nyelv különböző pontjai beszéd közben rendkívül gyorsan képesek illeszkedni a  szájpadlás különböző pontjaihoz, a fogakhoz és az ajkakhoz. Így alakulnak ki a beszédhangok.

Ízérzékelés. A nyelv felszínének papillái sűrűn tartalmaznak ízlelőbimbókat. De ízlelőreceptorok máshol is találhatók a szájban, sőt még a gégefedő egyes részein is.

Az ízlelőbimbók a nyelv külső rétegét alkotó papillák falába ágyazódnak. Négyféle ízlelőbimbó létezik: ezek a négy alapíz (édes, sós, savanyú, keserű) érzékelésére szakosodtak. Az ízérzékelés az agyban keletkezik, ahová három agyidegpálya szállítja az információt. Az ízek azért is fontosak, mert befolyásolják azt, hogy milyen összetételű nyál termelődjön.

Problémák

A nyelv tünetei sok mindent elárulnak az egész szervezet állapotáról. Az okok nagyon sokfélék lehetnek, ezért az a biztos, ha eltérés esetén fül-orr-gégészhez fordulunk.

Letapadt nyelv. Ha rövid a nyelvfék (az a rész, ahol a nyelv az alsó szájpadhoz tapad), az csecsemőkorban szopási nehézségeket okoz, később pedig beszédproblémákat eredményezhet. Általában egy kis metszéssel megoldható a probléma.
Színváltozás. A fehér nyelv bakteriális vagy gombás fertőzésre utalhat, de egyes gyógyszerek (például antibiotikum), dohányzás vagy krónikus irritáció is okozhatják. Ilyenkor a lepedék letörölhető. A nem letörölhető, fehéres elszíneződés daganatmegelőző állapotra utalhat.

A piros elszíneződés, az úgynevezett málnanyelv oka lehet vitaminhiány vagy skarlát is. A nem gyógyuló fehér vagy piros elszíneződés fogászati problémára is utalhat.

Duzzanat. Sokféle oka lehet, az allergiától kezdve a sérüléseken, a pajzsmirigyeltéréseken vagy az égésen át egyes gyógyszerek szedéséig. A nyelv megdagadását okozhatják például bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek vagy a nem szteroid gyulladásgátlók.

Térképnyelv. Általában fájdalmatlan jelenség. A nyelvháton foltokban szabálytalan, fehéres elszíneződés látható. A foltok elrendeződése nem állandó, hanem változékony.

Rovátkolt nyelv. Egyes betegségek, például a Sjögren-szindróma vagy a pszoriázis tünete lehet.
Rombusz a nyelven. A nyelvhát közepén elhelyezkedő, vörös, fénylő, rombusz alakú területet romboid glossitisnek nevezzük, és gombás fertőzés jele lehet.

Növekmények. A fibróma jóindulatú kötőszöveti burjánzás, amely ártalmatlan ugyan, de a későbbi sérülések elkerülése miatt érdemes eltávolítani.

Daganatok. A nyelven zömében laphám eredetű daganatok fordulhatnak elő, amelyeknek alapvetően két típusa van: a dohányzás és/vagy alkohol okozta, illetve a HPV eredetű daganat. A HPV a humán papillóma vírus rövidítése, amely csaknem az összes méhnyakrákért is felel. Az orális szex terjedésével a HPV a szájüregben is egyre gyakrabban okoz daganatot!

Afta. Égő, viszkető, fájó, fehéres kis fekély, amelyet már Hippokratész is megemlített az időszámításunk előtti negyedik században. Általában a szájüregi nyálkahártyán, ritkábban a nyelven jelentkezik, nehezítve a beszédet, a rágást és a nyelést. Többnyire vírusfertőzés eredményezi, de immunológiai és hormonális okok is állhatnak a háttérben. Savas ételek és italok hatására a tünetek rosszabbodnak. Nem igényel speciális kezelést, néhány napon belül magától is elmúlik.

Mozgászavarok. A nyelv mozgászavarai, különösen az aszimmetrikus mozgás neurológiai okra, például stroke-ra utalhat!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend